ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 20 octombrie

ȘTIRILE SERII - ECONOMIC - 20 octombrie

Depozitele garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar au crescut cu 1% la finalul trimestrului trei din acest an, față de trimestrul anterior, ajungând la 159,4 miliarde de lei, în special pe fondul avansului trimestrial înregistrat de depozitele garantate ale firmelor, de 2,7%, se arată într-un comunicat al FGDB transmis, luni, AGERPRES.

Foto: (c) Vlad STAVRICĂ / AGERPRES ARHIVĂ

Depozitele garantate de FGDB reprezintă 58,1% din valoarea totală a depozitelor constituite la băncile participante la Fond.

* Ministerul Transporturilor propune rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe 2014 al companiei CFR Marfă ca urmare a majorării cheltuielilor de natură salarială și a numărului de personal prognozat la finele anului 2014.

Conform Notei de fundamentare a proiectului privind bugetul de venituri și cheltuieli rectificat, aceste majorări au fost determinate de începerea cu întârziere a procesului de concediere colectivă, față de data prevăzută în bugetul aprobat pe anul 2014.

* Dacia Logan își menține și în 2014 poziția de cel mai vândut automobil pe piața românească, livrările pe primele nouă luni însumând 9.006 unități, în creștere cu 20,3% față de perioada similară a anului trecut, potrivit statisticilor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile /APIA/.

Pe locul doi se situează Dacia Duster, cu vânzări de 3.874 unități în primele trei trimestre din 2014, în creștere cu 29,2%, iar pe locul trei Dacia Sandero — 3.676 unități, în creștere cu 4,2% comparativ cu ianuarie-septembrie 2013.

* Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a acreditat, în ședința din 15 octombrie, patru centrale fotovoltaice și o microhidrocentrală pentru a beneficia de schema de sprijin prin certificate verzi, potrivit unui document al instituției.

Capacitățile de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 4.704 MW la finele lunii august a acestui an, arată datele furnizate de Transelectrica.

* Germania riscă să se apropie periculos de mult de recesiune, a avertizat luni Banca centrală a Germaniei (Bundesbank) într-o prognoză potrivit căreia prima economie europeană va înregistra o creștere nulă sau foarte mică în a doua jumătate a anului, transmite Reuters.

În buletinul său pe luna octombrie, Bundesbank estimează că economia germană a înregistrat o creștere modestă în al treilea trimestru al acestui an în condițiile în care producția industrială a încetinit iar sectorul construcțiilor nu a dat un impuls economiei.

* Agenția bulgară pentru exploatare și întreținerea Dunării va amplasa 160 de sisteme moderne de semnalizare a navigației în sectorul bulgăresc al Dunării, a declarat luni directorul Agenției bulgare, Pavlin Tsonev, transmite BTA.

Sistemele de semnalizare vor fi amplasate în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Sectorial Transport. Valoarea totală a proiectului este de 11,762 milioane leva (aproximativ șase milioane de euro) iar finalizarea sa este așteptată pentru luna mai 2015.

* Fondul de investiții sud-african NEPI, ale cărui acțiuni sunt tranzacționate la Bursa de Valori București /BVB/, va investi șase milioane de euro pentru reconfigurarea și renovarea mall-ului Aurora din Buzău, potrivit unui raport al companiei transmis BVB.

* Piața românească de leasing a crescut cu 19%, în primele nouă luni din 2014, față de aceeași perioadă din 2013 și se apropie de un miliard de euro ca valoare, au anunțat, luni, reprezentanți ai Consiliului de Leasing al Asociației Societăților Financiare — ALB România.

'Estimările noastre arată o creștere cu 19% a pieței de leasing, în nouă luni din acest an, față de aceeași perioadă din 2013. O să atingem aproape un miliard de euro finanțări, în primele nouă luni ale anului', a declarat Felix Daniliuc, președintele Consiliului de Leasing al ALB, într-o întâlnire cu presa.

* BCE a achiziționat, luni, obligațiuni ipotecare franceze pe termen scurt, demarând astfel programul de achiziții de active, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Obligațiunile au fost achiziționate de la Societe Generale și BNP Paribas, susțin sursele.

Oficialii Băncii Centrale Europene nu au comentat informația, așa cum au procedat și reprezentanții Societe Generale și BNP Paribas.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...