Stocurile de pește din Delta Dunării ar putea fi afectate de schimbările climatice (studiu)

Stocurile de pește din Delta Dunării ar putea fi afectate de schimbările climatice (studiu)

Temperatura medie anuală a aerului ar putea crește cu până la 1,5 grade Celsius la nivel mondial, până în anul 2050, în timp ce temperatura apei poate crește cu două grade Celsius, tendințe ce vor avea impact major asupra zonei Deltei Dunării, reiese dintr-un Studiu de vulnerabilitate întocmit de către oameni de știință din România, Ucraina și Republica Moldova și derulat în cadrul proiectului "Gestionarea integrată a sub-bazinului Deltei Dunării pentru creșterea rezilienței la schimbările climatice", finanțat de Comisia Europeană.

Conform rezultatelor studiului, pe lângă transformările impuse observate în ultimii 25 de ani, oamenii de știință estimează că, până în 2050, temperatura medie anuală a aerului poate crește cu până la 1,5 grade Celsius determinând ierni mai blânde și perioade caniculare mai lungi și mai frecvente.

De asemenea, temperatura apei poate crește cu două grade Celsius, ceea ce ar afecta dramatic stocurile de pește din cauza înmulțirii algelor și reducerii nivelului de oxigen în apă. Păsările și-ar putea schimba perioada de migrație și se preconizează că speciile invazive se vor înmulți necontrolat. În anumite zone, cantitatea anuală de precipitații va crește cu până la 6%, iar fenomene meteo extreme precum furtuni puternice și inundații, tornade deasupra mării, dar și perioade de secetă îndelungată pot fi mai intense și mai frecvente.

'Deltele sunt zone extrem de importante ce fac legătura între râuri, mări sau oceane. Ele sunt un adăpost pentru biodiversitate și, în același timp, centre ale activității economice și culturale ce adăpostesc numeroase comunități. Sunt sisteme naturale, cu numeroase utilizări — folosirea resurselor naturale, alimentarea cu apă, sunt zone de locuit, precum și conservare a naturii. Datorită bogăției lor, ele sunt, de asemenea, și unele dintre cele mai amenințate ecosisteme de pe planetă, iar schimbările climatice adaugă presiuni suplimentare asupra lor. Sub-bazinul Deltei Dunării, zonă pe care România, Ucraina și Republica Moldova o împart, este a doua cea mai mare deltă din Europa, sit UNESCO și Rezervație a Biosferei, un loc unde oamenii și natura au coexistat de-a lungul timpului, care se confruntă, la fel ca alte delte din întreaga lume cu provocări cauzate de creșterea presiunilor umane, amplificate de schimbările climatice', se arată într-un comunicat de presă al WWF-România.

În cadrul proiectului derulat de WWF-România s-a realizat un studiu de fezabilitate necesar pentru reconstrucția ecologică a polderului Zarza din apropierea satului Orlovka, din Ucraina. Punerea în aplicare a scenariului tehnic propus pentru acest caz ar putea aduce numeroase beneficii, atât pentru oameni, cât și pentru ecosisteme, cum ar fi mai multă apă potabilă pentru comunități, datorită creșterii capacității de stocare a apelor subterane și intensificarea proceselor de purificare naturale, și restaurarea a 68 de hectare de pășuni, fânețe, habitate de luncă pentru plante și animale.

Proiectul a fost implementat de WWF-România, Centrul pentru Resurse Regionale — Ucraina, Rezervația Biosferei Dunării — Ucraina, ONG Ecospectr — Republica Moldova și WWF Ungaria, cu sprijinul Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR), Administratiei Rezervației Biosferei Delta Dunării România, Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare "Delta Dunării" Tulcea (INCDDD Tulcea), Ministerului Mediului din Republica Moldova.

Înființată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizații internaționale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de țări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător și să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”