Stratum Energy a început producția de gaze în județul Bacău; compania americană a investit 70 milioane dolari în România

Stratum Energy a început producția de gaze în județul Bacău; compania americană a investit 70 milioane dolari în România

Stratum Energy, o companie de explorare și producție cu sediul în SUA, a început producția de țiței și gaze naturale din câmpul petrolier Poduri, blocul Moinești (județul Bacău), iar până în prezent a investit peste 70 milioane dolari în România.

Conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES, compania va investi încă aproximativ 150 milioane dolari în 2015, în funcție de obținerea aprobărilor necesare de la autoritățile române. De asemenea, Stratum va continua să facă investiții semnificative în explorarea și dezvoltarea blocului Moinești și după anul 2015.

"Stratum se angajează să investească în Moinești și în România. Gazul de la Poduri va ajuta țara să se apropie de obiectivul său privind independența energetică și, prin urmare, va ajuta și la creșterea stabilității în regiune. Suntem încântați ca, la Poduri, să înceapă producția optimă și așteptăm cu nerăbdare să devină un contributor activ la securitatea energetică a României", a declarat Qasim Sharif, CEO al Stratum.

Cele două sonde (Poduri 1 și Poduri 2) produc, în prezent, 450.000 de metri cubi pe zi de gaz și 100 de metri cubi pe zi de condensat și țiței ușor. Un echipament de foraj cu o tehnologie foarte modernă, construit în 2014, forează, în prezent, sonda Poduri 3 și urmează să realizeze încă 9 sonde suplimentare.

Compania a construit, de asemenea, o conductă, cu o capacitate de 4 milioane de metri cubi pe zi, pentru a conecta zăcământul Poduri cu sistemul național de transport al gazelor naturale operat de Transgaz.

Stratum elaborează planul de dezvoltare al câmpului petrolier și așteaptă studiul de inginerie pe care urmează să le prezinte Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a fi aprobate în acest an.

"Sub rezerva aprobării de către ANRM, se așteaptă ca producția să crească la un milion de metri cubi pe zi în primul trimestru al anului 2015, când încă două sonde vor fi forate și vor produce la capacitate optimă. Avem convingerea că autoritățile române vor aprecia și vor sprijini investițiile și planurile noastre de dezvoltare, iar Stratum Energy va deveni un producător important și un partener de bază în asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale a pieței românești", a concluzionat Sharif.

Compania Stratum Energy are sediul în Houston, Texas, și are un birou operațiuni în Ploiești, România.

În urmă cu o săptămână, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu a anunțat că Stratum Energy va deveni al treilea producător de gaze din România, după ce va investi 150 de milioane de dolari anul viitor în țara noastră.

'Compania Stratum Energy va deveni al deveni al treilea producător de gaz din România după Romgaz și Petrom cu o producție anuală de peste 0,5 miliarde mc, după ce va investi peste 150 milioane de dolari anul următor în țară noastră în dezvoltarea descoperirii de gaz convențional făcută, recent, de companie în zona Moinești, județul Bacău', a spus Nicolescu după întâlnirea, din SUA, cu reprezentanții companiilor petroliere americane.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL

4 Așa o fi?

5 Priviți, lui Dan Vîlceanu i-au dat „carne” pe buletinele de vot!