147 de ani de când un român i-a lăsat pe ruşi fără Alaska. Generalul George Pomuţ, devenit erou american

147 de ani de când un român i-a lăsat pe ruşi fără Alaska. Generalul George Pomuţ, devenit erou american

George Pomuţ s-a născut la 31 mai 1818 într-o familie românească din oraşul Jula, aflat astăzi pe teritoriul Ungariei şi devenit capitala minorităţii române din ţara vecină. Familia s-ar fi mutat aici din satul Săcele, din apropiere de Braşov, în căutarea unei vieţi mai bune. 

 

Părinţii lui Pomuţ, etnici români creştin+ortodocşi, i-au asigurat acestuia o educaţie aleasă. George Pomuş a studiat arta militară la Academia Militară din Viena şi la cea din Saint Etienne (Franţa). După absolvirea studiilor universitare, a devenit procuror regal, iar mai târziu şi-a deschis un birou de avocatură.

La izbucnirea Revoluţiei de la 1848, George Pomuţ avea 30 ani şi a participat la revoluţia paşoptistă ungară. La scurt timp, s-a înrolat ca voluntar în armata de honvezi (infanterie). A lucrat o perioadă ca secretar în subordinea guvernatorului fortului Komárom, Ujhazy, combatant revoluţionar în mişcarea lui Lajos Kossuth.  

 

Un an mai târziu, a fost nevoit să fugă mai întâi în Italia, apoi în Germania, pentru a scăpa de guvernul austriac. Din Hamburg a decis să plece în America. A ajuns în New York la 24 februarie 1850. 

 

Alături de un alt român şi câţiva maghiari, Pomuţ a pornit apoi spre Vest, unde bărbaţii puteau revendica pământuri. Grupul de emigranţi s-a stabilit în localitatea Keokuk din statul Iowa, unde au primit în stăpânire un loc sălbatic. 

 

Cinci ani mai târziu, Pomuţ a obţinut cetăţenia americană şi a început să strângă tot mai multe terenuri. La începutul războiului de secesiune, Pomuţ putea fi considerat un om bogat: era proprietarul unor întinse suprafeţe de pământ, avea o fermă, realiza venituri frumoase din concesionarea unor exploatări miniere, construise o şosea pentru o mai bună circulaţie în Vestul încă sălbatic.

 

 

În 1861, la izbucnirea Războiului Civil american, Pomuţ avea 43 de ani. A intrat ca locotenent în Regimentul 15 Infanterie din statul Iowa. Pomuţ a fost promovat ca locotenent major şi apoi adjutant. În 1864, el a condus acest regiment în Bătălia de la Atlanta, cea care a pecetluit victoria Nordului împotriva Sudului. 

Datorită faptelor eroice, dar şi a aprecierii pe care toţi ceilalţi ofiţeri au manifestat-o faţă de Pomuţ, acesta a fost numit, în 1866, consul american la Sankt Petersburg, capitala Imperiului Rus. De aici, Pomuţ a negociat trecerea Alaskăi către Statele Unite.

 

Discuţiile s-au încheiat la patru dimineţa, în 30 martie 1867. America a preluat Alaska de la ruşi pentru 7,2 milioane de dolari. Asta înseamnă 4,74 dolari pe kilometrul pătrat. Alaska are o suprafaţă totală de 1,7 milioane de kilometri pătraţi.  

 

Pentru această afacere de succes, Pomuţ a fost promovat la funcţia de consul-general la Sankt Petersburg, unde a rămas până la moartea sa, în 1882. 

 

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Cum juca Becali barbut cu un judecător! Dezvăluiri incredibile despre căcatul în care se scaldă Justiția din R…

3 VIDEO Un activist civic, bătut de faţă cu poliţiştii în Buzău

4 Din jurnalul secret al unui arhitect despre Casa Poporului

5 Cine este bărbatul care a plătit 80.000 de euro pentru o partidă de amor cu Daniela Crudu