Agenția malaieziană anticorupție "spală" imaginea primului ministru

Agenția malaieziană anticorupție a anunțat că aproape 700 de milioane de dolari (640 milioane de euro) vărsați în conturile bancare personale al primului ministru sunt 'donații' fără nicio legătură cu un enorm scandal de deturnare de fonduri care îl vizează pe acesta, relateză AFP.

Najib Razak, șeful guvernului acestei țări din Asia de Sud-Est, este supus de mai mulți ani unor presiuni în urma suspiciunilor de deturnări de fonduri masive privind societatea publică 1Malaysia Development Berhad (1MDB), creată la inițiativa sa imediat după ce venise la putere în 2009.

Apelurile la demisia premierului s-au intensificat în iulie, după dezvăluiri făcute de Wall Street Journal, potrivit cărora anchetatori malaiezieni au descoperit că aproape 700 de milioane de dolari tranzitaseră prin agenții publice, bănci și societăți legale de 1MDB, înainte de a ajunge în conturile personale ale lui Najib.

Într-un comunicat publicat luni, Agenția națională anticorupție a indicat că aceste fonduri fuseseră într-adevăr transferate în conturile premierului Najib, dar ele nu aveau legătură cu societatea 1MDB.

'Investigațiile au relevat că cele 2,6 miliarde de ringgit (aproape 700 milioane de dolari) care ar fi ajuns în conturile premierului proveneau din contribuții ale donatorilor și nu din fondurile 1MDB', a indicat agenția.

Agenția nu a indicat identitățile donatorilor, dar a comunicat că investigațiile continuă.

Șeful guvernului și societatea 1MDB, îndatorată la nivelul a 11 miliarde de dolari (10 miliarde de euro), dezmințiseră viguros că ar fi comis acțiuni frauduloase.

Săptămâna trecută, primul ministru Najib îi demisese pe vicepremierul Muhyiddin Yassin și pe alte personalități din guvern care îi ceruseră răspunsuri cu privire la scandalul din jurul 1MDB.

Procurorul general Abdul Gani Patail, angajat în anchetarea presupuselor fapte de corupție ale acestei societăți legate de premier, a fost de asemenea înlocuit. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Au 7 jeguri comuniste mai multă putere decât poporul român? Ce jocuri străine României fac acești nenorociți?

2 Sebastian Lăzăroiu / Dorneanu, omul lui Putin în România, tocmai a rescris Constituția României, fără referendu…

3 VIDEO „Mă doare în pulă pe mine. Nu mor caii când vor câinii“ / Acesta este PSD, oameni buni! Director de instit…

4 Amănunt important: Noul coronavirus este sensibil la temperaturile ridicate! / Rafila: Când se va încălzi, răspâ…

5 În brațele cui va exploda Lebăda Neagră?

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend