ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Rezultate exit poll-uri în Franţa, Germania, Italia, Austria, Grecia, Polonia

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Rezultate exit poll-uri în Franţa, Germania, Italia, Austria, Grecia, Polonia

Alegătorii din 21 de state europene au fost chemaţi duminică la urne pentru desemnarea a 600 de eurodeputaţi din totalul de 751.

UPDATE 02:10 - Marea Britanie: UKIP va castiga alegerile europene, anunta Farage

Partidul eurofob UKIP va câştiga alegerile europene în Marea Britanie în faţa partidelor tradiţionale, a dat asigurări duminică seara liderul formaţiunii, Nigel Farage, catalogând această victorie istorică drept un "cutremur".

UPDATE 01:25 - Fidesz a câştigat alegerile europarlamentare în Ungaria

Partidul conservator Fidesz al liderului ungar Viktor Orban a câştigat alegerile legislative din Ungaria, duminică, în timp ce partidul de extrmă dreapta Jobbik a înregistrat un regres de şase puncte în raport cu alegerile legislative din aprilie, relatează AFP.

UPDATE 01:10 - Naţionaliştii flamanzi, câştigători în alegerile legislative din Belgia, vor să formeze Guvernul

Naţionaliştii flamanzi, marii câştigători ai alegerilor legislative de duminică din Belgia cu aproximativ o treime din voturi în Flandra, vor să formeze Guvernul federal, a declarat liderul lor, Bart De Wever, citat de AFP.

"Nu vrem o criză politică de lungă durată şi, prin urmare,vrem să preluăm iniţiativa la nivel federal pentru a vedea ce putem face", a declarat De Wever în faţa susţinătorilor săi.

Obţinândaproximativ între 32şi 34% din voturi în zona flamandă, atâtîn scrutinului federal, cât şi în celregional, primarul oraşului Anvers a câştigat pariul său de a depăşi pragul simbolic de 30%, în contextul în care celelalte formaţiuni s-au aliat împotriva sa.

"Iniţial, trebuie să căutăm în Flandra partenerii necesari pentru a forma un Guvern" regional "puternic şi,în calitate de cel mai marepartid, vom stabili foarte curând contactele necesare", a spus Bart De Wever.

"Trebuie, de asemenea, să apărăm interesele Flandrei la nivel federal", asubliniatel.

Potrivit rezultatelor parţiale, socialiştii, adversari înverşunaţi ai Noii Alianţe Flamande (N-VA), rămânpreferaţii francofonilor din Valonia şi Bruxelles.

Liderul PS francofon, Paul Magnette, a sugerat că o reînnoire a actualei coaliţii de dreapta, stânga şi centru în jurul premieruluiElio Di Rupo, fără participarea N-VA, rămâne posibilă.

Clasaţi pe locul al doilea în Flandra, creştin-democraţiiCD&V au felicitat N-VA, "marele câştigător" al alegerilor şi au anunţat că îlvor lăsa pe Bart De Wever "să preia iniţiativa", ei urmândsă răspundă "tuturor invitaţiilor".

UPDATE 00:50 - Italia: Partidul lui Renzi se clasează primul, în faţa mişcării lui Grillo - exit-poll

Partidul Democrat, formaţiunea de centru-stânga a premierului italian Matteo Renzi, se clasează primul după alegerile europene, devansând Mişcarea Cinci Stele (M5S) a euroscepticului antisistem Beppe Grillo, potrivit primelor sondaje citate de presă duminică seara, relatează AFP.

Potrivit Institutului Piepoli-Censis, PD şi-ar adjudeca între 29,5% şi 32,5% din sufragii, M5S s-ar situa la 28%, iar Forza Italia, partidul de centru-dreapta al lui Silvio Berlusconi s-ar clasa al treilea, cu 18-20% din voturile exprimate.

Alt sondaj, efectuat de Institutul EMG preconizează un avans şi mai important pentru PD, cu 33%, faţă de 26,5% pentru M5S şi 18% pentru Forza Italia.

UPDATE 23:40 - Eurofobii polonezi vor intra în Parlamentul European

Un mic partid eurofob polonez, Congresul Noii Drepte (KNP), este pe punctul de a intra în Parlamentul European (PE) cu patru deputaţi, obţinând 7,2% din voturi în alegerile de duminică, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne şi publicat duminică seara, relatează AFP.

Condusă deJanusz Korwin-Mikke, în vârstă de72 de ani, un matematician excentric şi fost disidentanticomunist ultraliberal, această mişcare susţine că vrea să intre înPE pentru "distruge Uniunea Europeană din interior".

Platforma Civică (PO), partidul de centru-dreapta de la putere al premierului Donald Tusk, a obţinut victoria în alegeri cu 32,8%din voturi şi19 deputaţi,înfaţa Partidului Dreptăţii şi Justiţiei(PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski, care a obţinut31,8%din voturi(19 deputaţi), potrivit acestui sondaj realizat de institutul Ipsos.

Partidul Social-Democrat(SLD) s-a clasat pe locul al treilea (9,6% din voturi,cinci deputaţi), în faţa KNP şi aliatului PO, Partidul Ţărănesc(7,0%şi patru deputaţi).

Rata participării la vot este de22,7%, potrivit institutuluiIpsos.

Polonia trimite 51 de aleşi în Parlamentul European.

UPDATE 23:35 - Partidul Popular Danez, antiimigraţie, pe primul loc după alegeri - exit-poll

Partidul Popular Danez, o formaţiune antiimigraţie, se clasează pe primul loc în Danemarca, cu 23% din voturile exprimate, potrivit unui sondaj efectuat la ieşirea de la urne, difuzat duminică seara de către televiziunea publică DR, relatează AFP.

Acest sondaj acordă formaţiunii treidin cele 13 mandate de care va dispune Danemarca în Parlamentul European (PE), în faţa socialiştilor (la putere), care ar obţine 20,2% din sufragii.

UPDATE 21:20 - Ultranaţionaliştii, pe primul loc în europarlamentarele din Franţa - exit-poll

Formaţiunea ultranaţionalistă şi xenofobă Frontul Naţional se clasează pe primul loc în scrutinul europarlamentar din Franţa, cu 25%, conform sondajelor de tip exit-poll difuzate de Le Monde.

Conform sondajelor efectuate de institutele Ipsos/Steria, pe locul al doilea se situează partidul de centru-dreapta Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, de opoziţie), cu 20,3 la sută.

Alianţa Partidul Socialist - Partidul Radical de Stânga (PS-PRS) este creditată cu 14,7 la sută; Uniunea Democraţilor şi Independenţilor (UDI) şi Mişcarea Democrată (Modem) au obţinut, împreună, 10 la sută.

UPDATE 19-25 - Conservatorii CDU/CSU au câştigat europarlamentarele în Germania - exit-poll

Conservatorii din CDU/CSU, conduşi de cancelarul Angela Merkel, sunt pe primul loc în scrutinul europarlamentar din Germania, arată sondaje de tip exit-poll.

Alianţa CDU/CSU este creditată cu 36% din voturi (faţă de 37,9% în 2009), iar social-democraţii (SPD), cu 27,5%, faţă de 20,8% în 2009.

Noul partid antieuro AFD, înfiinţat în 2013, a obţinut 6,5%.

UPDATE 19:20 - Stânga radicală se clasează pe primul loc în europarlamentarele din Grecia - exit-poll

Partidul de extremă-stânga Syriza are un uşor avans faţă de formaţiunea Noua Democraţie (ND, dreapta), a premierului Antonis Samaras, conform sondajelor de tip exit-poll efectuate în cadrul scrutinului europarlamentar din Grecia.

Syriza, condusă de Alexis Tsipras, a obţinut între 26%şi 30% din voturi, iar ND, între 23%şi 27%, conform sondajelor de opinie.

UPDATE 18:20 - Creştin-democraţii au câştigat euroalegerile în Austria - exit-poll

Partidul de centru-dreapta OVP (creştin-democrat) se clasează pe primul loc în scrutinul europarlamentar din Austria, cu 27,9 la sută, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, informează AFP.

Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă-dreapta) este pe locul al treilea, cu 19,9% din voturi, faţă de 12,7% în 2009.

Social-democraţii (SPÖ) au obţinut 23,9%, conform estimărilor realizate de agenţia de ştiri APA.

Verzii au obţinut 14,2% la europarlamentare, cu 4% mai mult decât în 2009.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...

4 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

5 Foarte interesante amănunte!