Alegeri locale în Republica Moldova: Zinaida Greceanîi, candidata socialiștilor, pe primul loc la scrutinul pentru Primăria Chișinăului

Alegeri locale în Republica Moldova: Zinaida Greceanîi, candidata socialiștilor, pe primul loc la scrutinul pentru Primăria Chișinăului

Zinaida Greceanîi, candidata Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) si fost premier, este favorita la functia de primar al Chisinaului dupa primul tur al alegerilor locale, desfasurat duminica. Ea il devanseaza pe primarul in exercitiu, liberalul Dorin Chirtoaca, indica rezultatele preliminare anuntate de Comisia Electorala Centrala dupa procesarea a 75% dintre procesele verbale, informeaza Unimedia.md.

Zinaida Greceanîi a obtinut 39,44%, iar Dorin Chirtoaca 35,29%. Greceanii si Chirtoaca vor merge in turul al doilea al alegerilor, clasandu-se la mare distanta de urmatorii candidati. Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de catre premierul Chiril Gaburici si in contextul crizei financiare generate de disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Analistii politici considera ca de rezultatele alegerilor locale ar putea depinde si viitoarea coalitie majoritara de la Chisinau, in favoarea careia s-au pronuntat cele doua partide din actuala alianta minoritara aflata la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a prezentat demisia.

Urmatorii clasati la alegerile pentru Primaria Chisinaului:

Oazu Nantoi (Blocul electoral "Platforma Populara Europeana din Moldova", formatiune condusa de Iurie Leanca, fost premier) - 9,88%

Ilian Casu (Partidul Nostru) - 4,95%

Vasili Chirtoca (Partidul Comunistilor) - 3,91%

Serafim Urechean (Partidul Liberal Democrat condus de Vlad Filat, fost premier) - 2,59%

Monica Babuc (Partidul Democrat condus de Marian Lupu) - 1,53%

Pentru Consiliul Municipal Chisinau au fost procesate 70,78% din procesele verbale procesate:

PSRM - 34,88%

PL - 27,89%

PPEM -11,28%

Partidul Nostru - 6,52%

PCRM - 5,03%

PLDM - 3%

PDM - 2,08%

PDA - 1,26%

Rata de participare la localele din Republica Moldova - peste 48%

Sectiile de votare pentru alegerile locale din Republica Moldova s-au inchis duminica la ora 21:00, rata de participare la nivel national anuntata cu putin timp inainte de inchiderea urnelor fiind de 48,9%.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, pana la ora 21:00, la urnele de vot s-au prezentat circa 1.380.000 de alegatori inscrisi pe listele de vot. Pe listele suplimentare au votat aproximativ 7.000 de cetateni cu drept de vot.

Potrivit aceleiasi surse, nu au fost inregistrate abateri grave de la legislatie, ci doar cazuri izolate de propaganda electorala.

Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de catre premierul Chiril Gaburici si in contextul crizei financiare generate de disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Analistii politici considera ca de rezultatele alegerilor locale de duminica ar putea depinde si viitoarea coalitie majoritara de la Chisinau, in favoarea careia s-au pronuntat cele doua partide din actuala alianta minoritara aflata la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a prezentat demisia.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...