Alegeri locale în Republica Moldova: Zinaida Greceanîi, candidata socialiștilor, pe primul loc la scrutinul pentru Primăria Chișinăului

Zinaida Greceanîi, candidata Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) si fost premier, este favorita la functia de primar al Chisinaului dupa primul tur al alegerilor locale, desfasurat duminica. Ea il devanseaza pe primarul in exercitiu, liberalul Dorin Chirtoaca, indica rezultatele preliminare anuntate de Comisia Electorala Centrala dupa procesarea a 75% dintre procesele verbale, informeaza Unimedia.md.

Zinaida Greceanîi a obtinut 39,44%, iar Dorin Chirtoaca 35,29%. Greceanii si Chirtoaca vor merge in turul al doilea al alegerilor, clasandu-se la mare distanta de urmatorii candidati. Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de catre premierul Chiril Gaburici si in contextul crizei financiare generate de disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Analistii politici considera ca de rezultatele alegerilor locale ar putea depinde si viitoarea coalitie majoritara de la Chisinau, in favoarea careia s-au pronuntat cele doua partide din actuala alianta minoritara aflata la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a prezentat demisia.

Urmatorii clasati la alegerile pentru Primaria Chisinaului:

Oazu Nantoi (Blocul electoral "Platforma Populara Europeana din Moldova", formatiune condusa de Iurie Leanca, fost premier) - 9,88%

Ilian Casu (Partidul Nostru) - 4,95%

Vasili Chirtoca (Partidul Comunistilor) - 3,91%

Serafim Urechean (Partidul Liberal Democrat condus de Vlad Filat, fost premier) - 2,59%

Monica Babuc (Partidul Democrat condus de Marian Lupu) - 1,53%

Pentru Consiliul Municipal Chisinau au fost procesate 70,78% din procesele verbale procesate:

PSRM - 34,88%

PL - 27,89%

PPEM -11,28%

Partidul Nostru - 6,52%

PCRM - 5,03%

PLDM - 3%

PDM - 2,08%

PDA - 1,26%

Rata de participare la localele din Republica Moldova - peste 48%

Sectiile de votare pentru alegerile locale din Republica Moldova s-au inchis duminica la ora 21:00, rata de participare la nivel national anuntata cu putin timp inainte de inchiderea urnelor fiind de 48,9%.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, pana la ora 21:00, la urnele de vot s-au prezentat circa 1.380.000 de alegatori inscrisi pe listele de vot. Pe listele suplimentare au votat aproximativ 7.000 de cetateni cu drept de vot.

Potrivit aceleiasi surse, nu au fost inregistrate abateri grave de la legislatie, ci doar cazuri izolate de propaganda electorala.

Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de catre premierul Chiril Gaburici si in contextul crizei financiare generate de disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Analistii politici considera ca de rezultatele alegerilor locale de duminica ar putea depinde si viitoarea coalitie majoritara de la Chisinau, in favoarea careia s-au pronuntat cele doua partide din actuala alianta minoritara aflata la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a prezentat demisia.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 VIDEO Imagini fără precedent pe timp de pace! Priviți imaginile cu căpitanul portavionului USS Theodore Roosev…

5 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima