Atentate în două moschei sunnite din Irak, un muezin ucis (poliție)

Atentate în două moschei sunnite din Irak, un muezin ucis (poliție)

Două moschei sunnite din centrul Irakului au fost vizate luni dimineață de atentate cu bombă, după ce un lider șiit a fost executat de Arabia Saudită sunnită, ceea ce a provocat grave tensiuni între cele două comunități musulmane. Potrivit poliției locale, citată de AFP, indivizi purtând uniforme militare au detonat bombe în două moschei din regiunea Hilla, făcând trei răniți. În același timp, un muezin a fost ucis în apropiere de locuința sa din Iskandariya, oraș situat la 50 de kilometri sud de Bagdad.

Arabia Saudită a executat sâmbătă 47 de persoane condamnate pentru terorism, printre care șeicul Nimr al-Nimr, moartea acestuia stârnind proteste vehemente ale șiiților din Iran, Liban, Bahrein, Irak și Yemen.

Premierul irakian Haider al-Abadi a invocat 'un șoc enorm' și a avertizat că execuția lui Al-Nimr ar putea destabiliza situația în regiune.

Majoritatea țărilor arabe din Orient sunt dominate de sunniți, însă șiiții au o influență politică semnificativă în Iran, prin gruparea Hezbollah, și în Irak, unde controlează guvernul și parlamentul. Monarhia saudită este principala putere sunnită din regiunea Golfului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...