Austria își înăsprește legislația pentru a-i descuraja pe imigranții afgani să ceară azil

Austria își înăsprește legislația pentru a-i descuraja pe imigranții afgani să ceară azil

Guvernul Austriei, care se confruntă cu un număr record de cereri de azil în acest an, a propus marți un nou proiect de lege, mai aspru, pentru a-i descuraja pe afgani să solicite azil, document criticat de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), care consideră că va duce probabil la creșterea suferințelor migranților, relatează Reuters.

Demersul austriac survine apelului ministrului german de interne ca afganii, care reprezintă un procent mare din sutele de mii de migranți în căutare de refugiu în Europa, să stea în țara lor.

Noua lege austriacă îi va forța pe majoritatea afganilor să aștepte trei ani, față de un an în baza actualei legi, pentru a putea să-și aducă membrii de familie în Austria. Ei vor trebui, de asemenea, să aibă o sursă independentă de venit, asigurare de sănătate și locuință.

Austria este prima țară vest-europeană în care sute de mii de imigranți din Orientul Mijlociu și din alte părți ajung în drumul lor către Occident și majoritatea dintre ei se îndreaptă spre Germania și nordul Europei.

''Este o decizie politică. Înăsprirea regulilor privind reîntregirea familiei îi afectează în principal pe afgani'', a declarat ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, la postul de radio ORF, explicând noul proiect de lege. ''Este important pentru noi de a crea reguli mai clare aici și, desigur, de a face Austria mai puțin atractivă'', a adăugat ea.

Reacția UNHCR, ce are sediul la Viena, nu a întârziat să apară. Agenția a criticat noile reguli austriece privind reîntregirea familiei, care, în opinia sa, vor spori suferințele personale și vor obstrucționa integrarea. Mulți migranți sunt bărbați tineri care speră să-și aducă membrii de familie după ce obțin azil în Europa.

''Dacă sunt închise căile legale de a migra, oamenii vor recurge la traficanți și vor risca mai mult decât s-a întâmplat până acum pentru a-și aduce familia și de a locui cu ea în siguranță'', a declarat Christoph Pinter, șeful reprezentanței UNHCR în Austria.

Noua lege, care va fi introdusă de la jumătatea lunii noiembrie, chiar dacă parlamentul n-o va adopta până în decembrie, se va aplica mai degrabă în cazul celor cărora li se acordă ''protecție subsidiară'' decât celor cărora li se acordă azil politic complet, cum sunt majoritatea sirienilor. Majoritatea afganilor care cer azil politic în Austria obțin permis temporar de ședere.

Potrivit datelor Ministerului austriac de Interne, în primele opt luni ale acestui an Austria a primit 46.000 de cereri de azil, din care aproape 10.500 din partea unor afgani, care reprezintă cel de-al doilea mare grup de solicitanți de azil în Austria după sirieni, circa 13.000. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu