Autoritățile ucrainene îi arată presei pe cei doi presupuși soldați ruși capturați în estul separatist

Autoritățile ucrainene îi arată presei pe cei doi presupuși soldați ruși capturați în estul separatist

Autoritățile ucrainene i-au arătat presei pe cei doi presupuși soldați ruși capturați în estul Ucrainei și în prezent spitalizați la Kiev, o demonstrație ce se dorește a fi o probă a implicării armatei ruse în conflictul ucrainean, transmite AFP.

Jurnaliștii, însoțiți de reprezentanți ai serviciilor de securitate ucrainene, i-au putut vedea pe cei doi bărbați, prezentați ca fiind căpitanul Erofeev și sergentul Alexandrov, în două camere separate ale spitalului militar din capitala ucraineană. Ziariștii au fost precedați de șapte reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Amnesty International și Uniunii Europene, care nu au făcut niciun comentariu la ieșirea din spital.

Armata ucraineană susține că cei doi soldați, spitalizați după ce au fost răniți în lupte, aparțin de 'Brigada a 3-a a forțelor speciale ruse, cu baza la Togliatti', la 800 kilometri sud-est de Moscova.

Ministerul rus al Apărării a dezmințit însă luni informațiile Kievului, afirmând că ei 'nu mai făceau parte din forțele armate ruse în momentul capturării lor', sâmbătă, într-o localitate aflată sub controlul armatei ucrainene și situată nu departe de regiunea separatistă Lugansk.

'Ei au efectuat serviciul militar într-o unitate a armatei ruse și au o pregătire militară', a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului rus, Igor Konașenkov.

Este pentru a doua oară când Kievul anunță public capturarea unor soldați ruși. În luna august, 10 parașutiști ruși au fost făcuți prizonieri în estul ucrainean, președintele rus Vladimir Putin afirmând la acea dată că ei s-au 'pierdut' pur și simplu în timpul unei misiuni de patrulare.

Kievul și Occidentul acuză Moscova de susținerea militară a rebelilor proruși și de trimiterea de trupe în estul Ucrainei. Rusia dezminte însă orice implicare în conflictul din țara vecină, dar nu exclude prezența în Ucraina a unor 'voluntari' ruși plecați din propria inițiativă să lupte alături de rebeli. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale