Barack Obama poate retroceda Guantanamo Cubei fără să consulte Congresul (avocat)

Barack Obama poate retroceda Guantanamo Cubei fără să consulte Congresul (avocat)

Președintele american Barack Obama are "autoritatea, în mod unilateral", pentru a restitui Cubei baza de la Guantanamo, fără să fie obligat să consulte Congresul, a afirmat, într-un interviu apărut luni, un avocat american care a apărat mai mulți deținuți din această închisoare, potrivit AFP.

"Cred că are autoritatea, în mod unilateral", să facă asta, a dat asigurări Thomas Wilner, din cadrul cabinetului Sherman & Sterling, de la Washington, într-un interviu publicat de site-ul Cubadebate .

"Președintele nu are nevoie de aprobarea Congresului" pentru a restitui această bază, ocupată de Statele Unite din 1903, dar "este foarte puțin probabil ca vreun lider, democrat sau republican, să pună capăt unui tratat ca acela (prin care Guantanamo a fost cedat Statelor Unite) fără să aibă cel puțin aprobarea tacită a Congresului", a adăugat avocatul.

"Fără nicio îndoială, Congresul ar cere ca baza să nu fie retrocedată fără măcar aprobarea Senatului american", a adăugat Thomas Wilner, care a apărat mai mulți deținuți din această închisoare situată în estul Cubei, unde Statele Unite i-au întemnițat din 2001 pe suspecții de terorism.

Retrocedarea acestui teritoriu cu o suprafață de 116 kilometri pătrați reprezintă pentru Havana o etapă necesară pentru normalizarea relațiilor dintre cele două țări, care au lansat în decembrie un proces de apropiere istorică după mai mult de o jumătate de secol de tensiuni.

Barack Obama și-a exprimat intenția de a închide penitenciarul de la Guantanamo, care, potrivit avocatului amintit, "violează clar termenii" tratatului prin care Statele Unite au obținut cedarea pe termen nelimitat a bazei navale, în prezent fără valoare strategică.

Din punctul de vedere al Washingtonului, chiar dacă este programată închiderea penitenciarului de la Guantanamo, retrocedarea către Cuba a acestui teritoriu nu este absolut deloc avută în vedere, au afirmat în repetate rânduri oficiali americani.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...