Barack Obama poate retroceda Guantanamo Cubei fără să consulte Congresul (avocat)

Președintele american Barack Obama are "autoritatea, în mod unilateral", pentru a restitui Cubei baza de la Guantanamo, fără să fie obligat să consulte Congresul, a afirmat, într-un interviu apărut luni, un avocat american care a apărat mai mulți deținuți din această închisoare, potrivit AFP.

"Cred că are autoritatea, în mod unilateral", să facă asta, a dat asigurări Thomas Wilner, din cadrul cabinetului Sherman & Sterling, de la Washington, într-un interviu publicat de site-ul Cubadebate.

"Președintele nu are nevoie de aprobarea Congresului" pentru a restitui această bază, ocupată de Statele Unite din 1903, dar "este foarte puțin probabil ca vreun lider, democrat sau republican, să pună capăt unui tratat ca acela (prin care Guantanamo a fost cedat Statelor Unite) fără să aibă cel puțin aprobarea tacită a Congresului", a adăugat avocatul.

"Fără nicio îndoială, Congresul ar cere ca baza să nu fie retrocedată fără măcar aprobarea Senatului american", a adăugat Thomas Wilner, care a apărat mai mulți deținuți din această închisoare situată în estul Cubei, unde Statele Unite i-au întemnițat din 2001 pe suspecții de terorism.

Retrocedarea acestui teritoriu cu o suprafață de 116 kilometri pătrați reprezintă pentru Havana o etapă necesară pentru normalizarea relațiilor dintre cele două țări, care au lansat în decembrie un proces de apropiere istorică după mai mult de o jumătate de secol de tensiuni.

Barack Obama și-a exprimat intenția de a închide penitenciarul de la Guantanamo, care, potrivit avocatului amintit, "violează clar termenii" tratatului prin care Statele Unite au obținut cedarea pe termen nelimitat a bazei navale, în prezent fără valoare strategică.

Din punctul de vedere al Washingtonului, chiar dacă este programată închiderea penitenciarului de la Guantanamo, retrocedarea către Cuba a acestui teritoriu nu este absolut deloc avută în vedere, au afirmat în repetate rânduri oficiali americani.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Verișoara lui Tătaru l-a impus ca administrator la Antibiotice SA, cu 2500 de Euro lunar, pe cumătrul ministru…

2 Citiți! Un singur cuvânt: Mafie!

3 Judecați voi / Justiției i-au trebuit 8 luni ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova…

4 Amănunte picante / Grupul de la Scroviștea / Ce s-a ales de oamenii lui Dragnea

5 Ce ironie, ce cârpă de om! / Iordache conduce ședința în care se vor îngropa toate legile anti-Justiție clocite …

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante