BBC: Grupul farmaceutic GSK, anchetat în Polonia pentru dare de mită către medici

BBC: Grupul farmaceutic GSK, anchetat în Polonia pentru dare de mită către medici

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) este anchetat penal în Polonia pentru că ar fi dat mită unor medici pentru a promova un medicament produs de companie, potrivit BBC.

BBC: Grupul farmaceutic GSK, anchetat în Polonia pentru dare de mită către medici

Ancheta vizează 11 medici şi un manager regional al GSK, acuzaţiile vizând fapte din perioada 2010-2012. Medicii ar fi primit mită pentru a promova către pacienţi medicamentul Seretide, utilizat pentru tratarea astmului.

Compania a precizat că a sancţionat un angajat şi cooperează cu anchetatorii.

Dacă managerul GSK va fi găsit vinovat, compania va fi responsabilă de încălcarea legilor împotriva corupţiei din Marea Britanie şi Statele Unite, care interzic corporaţiilor cu sedii pe teritoriul acestor ţări să ofere mită oficialilor guvernamentali şi funcţionarilor publici din alte state.

Un fost agent de vânzări al GSK din regiunea Lodz a confirmat pentru BBC practicile puse în discuţie.

"Este o ecuaţie simplă. Plătim medicii, ei în schimb prescriu medicamente. Nu îi plătim, medicamentele noastre nu sunt prescrise pacienţilor. Nu putem să mergem la medici şi să le spunem «am nevoie de încă 20 de reţete». Aşa că pregătim o înţelegere: ei vorbesc cu pacienţii, noi plătim 100 de lire, dar ne aşteptăm în schimb la mai mult de 100 de prescrieri pentru acest medicament. Este o mită", a afirmat el pentru BBC.

Astfel, potrivit fostului agent de vânzări, plăţile efectuate de GSK către medicii din Polonia apar pe hârtie ca remuneraţie în schimbul unor servicii de educare a pacienţilor, însă medicii "înţeleg foarte clar" că trebuie să "producă" în schimb un anumit număr de prescrieri.

Procurorii din regiunea Lodz au găsit documente transmise de GSK medicilor care susţin acuzaţiile de dare de mită în mai mult de 10 centre de tratament, unde nu există dovezi că ar fi avut loc şedinţe de educaţie pentru pacienţi.

"Avem dovezi că, în mai mult de 10 cazuri, a fost vorba despre o formă camuflată de mită. În schimbul câştigurilor financiare, medicii favorizau produsul propus de compania farmaceutică şi îl prescriau pacienţilor", a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii din Lodz.

Unul dintre medici şi-a recunoscut deja vina, a fost amendat şi a primit pedeapsă cu suspendare. El a reclamat presiunile exercitate de reprezentanţii GSK şi a afirmat că nu a putut rezista tentaţiei, potrivit BBC.

GSK a precizat că a derulat, în perioada 2010-2012, în Polonia, un program de training pentru a îmbunătăţi standardele de diagnosticare şi competenţele medicilor în zona bolilor sistemului respirator.

"Aceste şedinţe de training au fost realizate de specialişti care, pe baza contractelor semnate cu GSK, au fost remuneraţi adecvat ţinând cont de munca depusă şi de nivelul de pregătire şi experienţa lor. Şedinţele din acest program au fost convenite cu centrele respective de sănătate din Polonia. În urma acuzaţiilor privind modul în care a fost efectuat programul în regiunea Lodz, GSK a efectuat o anchetă utilizând resurse interne şi externe. Investigaţia a dezvăluit conduită nepotrivită, care contravine politicii interne a GSK, în cazul unui singur angajat. Acesta a fost sancţionat disciplinar. Continuăm să anchetăm astfel de probleme şi cooperăm cu Oficiul Central Anticorupţie din Polonia", se arată într-un comunicat al companiei farmaceutice.

În 2012, GSK a plătit 3 miliarde de dolari în cadrul unei înţelegeri cu autorităţile americane, cea mai mare sancţiune aplicată de SUA într-un caz de fraudă în domeniul sănătăţii. Compania a pledat "vinovat", fiind acuzată de promovarea unor medicamente spre utilizare în situaţii neavizate de autorităţi şi de neraportarea către autorităţi a unor probleme de siguranţă la un tratament împotriva diabetului.

Ulterior, după un scandal de corupţie în China, compania a anunţat modificări majore la programele de stimulente pentru medici. Autorităţile chineze au acuzat GSK că a făcut plăţi în valoare totală de 3 miliarde yuani (300 milioane lire sterline) către medici prin intermediul unor agenţii de turism.

Compania a anunţat, în urma scandalului din China, că va pune capăt practicii de recompensare directă a medicilor pentru promovarea medicamentelor şi că nu va mai stabili ţinte individuale de performanţă pentru agenţii de vânzări.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...