Brazilia: Sute de mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere demisia președintei Dilma Rousseff

Brazilia: Sute de mii de persoane au ieșit în stradă pentru a cere demisia președintei Dilma Rousseff

Aproape 900.000 de brazilieni - două milioane conform organizatorilor -, nemulțumiți de corupție și de situația economică dificilă a țării, au ieșit duminică în stradă pentru a cere demisia președintei Dilma Rousseff, relatează AFP.

Potrivit celor mai noi estimări ale poliției, cel puțin 866.000 de persoane îmbrăcate în verde și galben au defilat într-o ambianță pașnică în întreaga țară. Organizatorii — mișcări cetățenești de dreapta susținute de un partid de opoziție — au estimat la "două milioane", dintre care un milion numai la Sao Paolo, numărul participanților la aceste proteste desfășurate în peste 100 de orașe.

Conform poliției, 350.000 de persoane au defilat duminică după-amiază pe marele Bulevard Paulista din inima capitalei economice a țării și fief al opoziției, în timp ce Institutul Datafolha a avansat cifra de doar 135.000 de persoane.

Guvernul a considerat că manifestațiile "s-au derulat în cadru democratic", conform unui scurt comunicat al ministrului comunicațiilor din cadrul președinției, Edinho Silva, trimis AFP.

Fluturând drapelul național, manifestanții anti-guvern au cerut demisia sau destituirea președintei Rousseff, criticând corupția dezvăluită într-un scandal politico-financiar care a costat peste 2 miliarde de dolari gigantul petrolier de stat Petrobras.

La Rio de Janeiro, demonstranții au afișat pancarte prin care cereau ca actuala președintă și fostul șef de stat Luiz Inacio Lula da Silva să fie trimiși la închisoare. Rousseff a convocat o ședință de criză cu miniștrii săi cei mai apropiați.

Președintele Partidului Social Democrat Brazilian (PSDB, de centru-dreapta) și rival al președintei Rousseff la alegerile prezidențiale din 2014, Aecio Neves, a făcut pentru prima dată apel la militanții formațiunii sale să se alăture manifestațiilor.

Conform unui sondaj de opinie publicat la începutul acestui an de către Institutul Datafolha, 66% dintre brazilieni sunt pentru înlăturarea de la putere a președintei și a formațiunii sale, Partidul Muncitorilor, care se află la guvernare din 2003. Același sondaj releva că numai 8% dintre brazilieni apreciau activitatea administrației Rousseff.

Rousseff a câștigat din nou alegerile în octombrie anul trecut cu 51% din voturi, iar al doilea său mandat a început în ianuarie. Totuși, în ultimele luni popularitatea sa a avut de suferit din cauza unui uriaș scandal de corupție care a implicat gigantul petrolier de stat Petrobras și care a dus la arestarea câtorva foști oficiali din partidul său.

Numeroși politicieni sunt suspectați că au beneficiat financiar de pe urma acestui scandal de corupție legat de contracte îm domeniul construcțiilor. Rousseff a negat orice implicare. Ea este sub potențiala amenințare a două proceduri judiciare, dar majoritatea juriștilor consideră că nu sunt întrunite condițiile pentru a determina căderea sa.

Manifestațiile de duminică sunt doar continuarea unei serii de proteste masive din acest an: în aprilie, 600.000 de brazilieni au manifestat, în timp ce în martie, între unu și trei milioane de persoane, conform mai multor surse, au ieșit în stradă. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene