Campania aeriană contra SI costă Statele Unite 8,3 milioane de dolari pe zi

Statele Unite cheltuiesc în fiecare zi 8,3 milioane de dolari pentru a finanța campania lor aeriană contra organizației Statul Islamic (SI) în Siria și Irak, o cifră în creștere, au declarat luni responsabili ai Pentagonului.

De la începutul raidurilor aeriene americane la 8 august în Irak și apoi în Siria, operațiunile au costat 580 milioane de dolari, potrivit căpitanului de fregată Bill Urban, un purtător de cuvânt al ministerului american al apărării, citat de AFP.

Până în prezent, Pentagonul estima costul zilnic al campaniei aeriene la circa 7 milioane de dolari, dar, potrivit unui responsabil care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, ritmul misiunilor s-a intensificat în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, analiști independenți consideră aceste cifre prea mici. Potrivit lui Todd Harrison, expert la Centrul pentru evaluare strategică și bugetară /CSBA/ din Washington, campania ar putea să coste între 2,4 și 3,8 miliarde de dolari pe an.

Dacă atacurile aeriene împotriva unor ținte jihadiste se intensifică, această sumă ar putea ajunge între 4,2 și 6,8 miliarde de dolari pe an, explică analistul într-un raport publicat la sfârșitul lunii septembrie.

Potrivit acestuia, zborurile de recunoaștere apasă cel mai greu asupra bugetului operațiunii "Determinare absolută".

Pentru a face să zboare o dronă Predator sau Reaper de exemplu, costă 1.000 de dolari pe oră. Dar Global Hawk, o dronă de supraveghere capabilă să zboare la o altitudine mult mai mare, costă pe oră 7.000 de dolari.

Finanțarea acestei campanii vine din bugetul de război al Pentagonului: Fondul pentru operațiuni de urgență în afara țării /Overseas Contingency Operations, OCO/. Separat de bugetul central al Apărării, acest fond este "cardul de credit" folosit pentru a acoperi costurile războaielor purtate de Statele Unite.

Congresul l-a mărit cu 85 de miliarde de dolari pentru anul fiscal care s-a încheiat în luna septembrie. Dar Pentagonul prevede o scădere semnificativă a bugetului său pentru 2015.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia face ravagii în Rusia! / Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestat…

2 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

3 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

4 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

5 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Reîncepe 'Dosarele X'! Iată trailerul