Cel puţin 12 persoane au murit în urma unei avalanşe produse în Everest

Cel puţin 12 persoane au murit în urma unei avalanşe produse în Everest

O avalanşă care s-a produs vineri dimineaţa pe muntele Everest a provocat moartea a 12 ghizi nepalezi, alţi cinci fiind salvaţi, potrivit unui nou bilanţ anunţat de un oficial din cadrul Ministerului Turismului din Nepal.

Cel puţin 12 persoane au murit în urma unei avalanşe produse în Everest (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Anterior, autorităţile au anunţat un bilanţ de nouă morţi.

Acesta este cel mai grav accident înregistrat vreodată pe cel mai înalt munte din lume, a declarat la rândul său Elizabeth Hawley, expert în ascensiuni în Nepal.

Avalanşa s-a declanşat la ora locală 06.45 (04.00 ora României), la aproximativ 5.800 de metri altitudine, într-o zonă supranumită "popcorn field", care duce la gheţarul Khumbu.

"Am recuperat 12 corpuri, iar în acest moment nu avem informaţii privind numărul persoanelor care se află prinse sub zăpadă", a declarat Dipendra Paudel, reprezentant al Ministerului Turismului.

O echipă se salvare, sprijinită de elicoptere, continuă eforturile în vederea salvării unor eventuali supravieţuitori. Şapte persoane au fost salvate în urma operaţiunilor echipei de salvare. Bilanţul victimelor ar putea creşte la 14 morţi, a declarat un reprezentant al echipei de salvare.

Accidentul scoate în evidenţă riscurile asupra activităţii ghizilor nepalezi, care transportă corturile, alimentele şi echipamentele alpiniştilor străini ce încearcă să escaladeze Everestul, cel mai înalt vârf din lume.

Peste 300 de persoane şi-au pierdut viaţa pe Everest, de la prima ascensiune reuşită a lui sir Edmund Hillary şi Tenzing Norgay, în 1953.

Cel mai grav accident de alpinism a avut loc în Nepal în 1995, când 42 de persoane, dintre care 13 japonezi, au murit într-o avalanşă care a afectat o tabără din apropierea muntelui Everest.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 Priviți ce panouri rutiere montează Poliția din Ungaria, exclusiv pentru șoferii români

4 „Îmi cer scuze, n-aveam bani ieri!”

5 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante