China: 12 ani de închisoare pentru piratarea unei rețele TV și difuzarea de mesaje anticomuniste

China: 12 ani de închisoare pentru piratarea unei rețele TV și difuzarea de mesaje anticomuniste

Un inginer chinez care a piratat o rețea de televiziune prin cablu și a difuzat mesaje ostile Partidului Comunist - printre care și imagini de la manifestațiile de la Tiananmen în 1989 - a fost condamnat la 12 ani de închisoare, informează media de stat citate de AFP. În august 2014, telespectatorii din Wenzhou, estul Chinei, au văzut pe ecranele lor mesajul următor: 'Bandiți comuniști! Ați comis prea multe acțiuni rele și acum vinovăția vă chinuie!'.

Un alt mesaj care a perturbat transmisia unui meci de baseball — 'prieteni, nu colaborați cu demonii comuniști' — a fost de asemenea raportat autorităților la momentul respectiv.

La puțin timp după aceea, poliția l-a reținut pe Wang Yibo, angajat din Beijing al unei firme care lucra pentru rețeaua de cablu afectată.

Wang Yibo ar fi obținut acces în rețeaua de cablu care deservea 465.000 de deținători de decodoare în regiunea Wenzhou, piratând sistemul pentru a difuza aceste declarații privind autoritățile comuniste, relatează televiziunea centrală de stat CCTV.

El a difuzat și fotografia bărbatului care s-a așezat în fața unei coloane de tancuri la momentul reprimării manifestațiilor studențești din Piața Tiananmen în 1989 — o imagine emblematică cenzurată în China.

Arestat în momentul în care revenea împreună cu familia dintr-un concediu în SUA, Wang Yibo 'a mărturisit' după două zile de interogatoriu, a precizat CCTV.

El a fost condamnat luna trecută de un tribunal din Wenzhou, în fața căruia și-a justificat actele prin 'dezamăgirea de a nu beneficia de mai multe oportunități profesionale', a mai menționat CCTV.

Potrivit AFP, în China, televiziunile internaționale difuzate prin satelit sunt blocate regulat în timpul emisiunilor informative sau al altor programe considerate 'sensibile' de autorități. Televiziunile chineze sunt la rândul lor cenzurate cu strictețe.

Pedeapsa primită de Wang Yibo intervine în contextul în care Beijingul și-a înăsprit politica de reprimare a vocilor critice din regim, arestând jurnaliști, avocați și simpli bloggeri, notează AFP. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ DNA cere instanței s-o pună pe Udrea sub control judiciar, să nu-și mai ia iar tălpășița în Costa R…

2 Hopa, s-a trecut la pasul doi? / Propaganda rusă încearcă să facă o paralelă între Transilvania și Crimeea

3 Cum poate şti medicul stomatolog că un pacient a făcut sex oral

4 Avocata care a reprezentat-o pe Kovesi: Orice persoană care a depus o plângere penală în urma violențelor din …

5 Emil Boc reacționează dur: E o palmă. Conducerea centrală ne-a sfidat! Răsucești cuțitul în rană și mai pui și…