China: Jurnalista Gao Yu, condamnată la cinci ani de închisoare în apel

China: Jurnalista Gao Yu, condamnată la cinci ani de închisoare în apel

Jurnalista chineză Gao Yu, 71 de ani, condamnată pentru 'divulgare de secrete de stat', a primit o reducere a pedepsei de la șapte la cinci ani de închisoare în apel, a anunțat joi avocatul ei, relatează AFP.

* China: Jurnalista Gao Yu, 71 de ani, face apel la condamnarea sa la închisoare

Zeci de polițiști au blocat accesul în Tribunalul Popular Superior din capitala chineză unde a fost anunțat verdictul în cazul jurnalistei.

'Credem că este nevinovată. Sentința este doar mai ușoară, este o mică ameliorare', a declarat avocatul ei, Mo Shaoping. Agenți ai Securității statului au interzis accesul jurnaliștilor străini și al unor diplomați în apropierea tribunalului.

Gao Yu, prima laureată, în 1997, a Premiului mondial pentru libertatea presei al UNESCO, a fost arestată în aprilie 2014, fiind ulterior găsită vinovată de 'transmiterea de secrete de stat în străinătate'. Ea a fost acuzată de transmiterea spre media din Hong Kong a unui document intern al Partidului Comunist Chinez. Textul susținea reprimarea ideilor democratice, a vocilor disidente apărute în rândul societății civile și a tentativelor de independență ale mass-media.

Jurnalista chineză a spus că este nevinovată, iar condamnarea ei a provocat critici dure din partea unor țări occidentale și a unor ONG-uri pentru apărarea libertății de expresie. SUA au cerut de asemenea eliberarea ei imediată.

Având o sănătate fragilă, Gao Yu a avut probleme cardiace de la încarcerarea sa, dar în prezent starea sa pare bună, a subliniat avocatul ei.

De la venirea la conducerea statului, în urmă cu trei ani, a președintelui Xi Jinping, Beijingul a înăsprit măsurile de reprimare a vocilor critice la adresa puterii, sute de avocați, militanți și universitari fiind arestați și zeci dintre aceștia fiind condamnați la pedepse cu închisoarea.

În 1993, Gao Yu, inculpată tot pentru divulgarea de 'secrete de stat', a fost condamnată la șase ani de închisoare și eliberată în februarie 1999 din 'motive medicale'. Ea a participat de asemenea la manifestațiile prodemocratice de la Tiananmen, în 1989. În clasamentul mondial privind respectarea libertății de expresie pentru 2015, stabilit de Reporteri fără Frontiere (RSF), China se află pe locul 176 din 180.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Ionuț Mareș)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…