China: Un martor cheie în procesul pentru corupție al unui înalt demnitar comunist a murit în închisoare

China: Un martor cheie în procesul pentru corupție al unui înalt demnitar comunist a murit în închisoare

Miliardarul chinez Xu Ming, care a fost în 2013 unul dintre principalii martori în procesul pentru corupție al înaltului demnitar comunist Bo Xilai, a murit în închisoare, au anunțat luni mas-media de stat chineze, relatează AFP.

Xu Ming, care a vărsat importante sume de bani pe post de mită familiei Bo, a decedat vineri, la vârsta de 44 de ani, în urma unui 'stop cardiac fulminant', a anunțat Xinhua. Membru al Biroului politic al Partidului Comunist Chinez și președinte al PCC la Chongqing (sud-vest), Bo Xilai, considerat o vreme rival al președintelui Xi Jinping pentru cele mai înalte funcții în stat, a fost condamnat în septembrie 2013 la închisoare pe viață pentru deturnare de fonduri, corupție și abuz de putere.

Xu Ming, a cărui arestare și proces nu au fost făcute publice, la fel cum nu a fost făcută publică nici pedeapsa pe care a primit-o, a avut un rol central în procesul 'prințului roșu', în august 2013, ce a scos la lumină abuzurile și stilul de viață extravagant al clanului Bo.

Xu Ming urma să fie eliberat din închisoare în septembrie 2016, potrivit agenției Xinhua. La început, Xu Ming a fost doar un angajat modest al unei societăți de export de creveți, dar în 1992, pe când avea doar 20 de ani, și-a fondat propria companie, Shide Group. În aceeași perioadă, BoXilai devenea primar al orașului Dalian (nord-est) unde își are sediul firma.

La proces, procurorul l-a acuzat pe Bo Xilai că a primit, el și familia sa, de la Xu Ming echivalentul a trei milioane de euro. Potrivit procurorului, Xu Ming i-a plătit peste 50.000 de dolari lui Guagua, fiul lui Xilai Bo, finanțând numeroase călătorii de agrement ale acestuia în străinătate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu