CIA a pus sub semnul întrebării legăturile dintre Saddam Hussein și teroriștii de la 11 septembrie

CIA a pus sub semnul întrebării legăturile dintre Saddam Hussein și teroriștii de la 11 septembrie

CIA au declasificat joi o scrisoare în care actualul director al agenției de informații, John Brennan, informa că spionii american sunt extrem de sceptici în legătură cu motivele avansate de administrația Bush pentru a invada Irakul în 2003, relatează AFP.

Pentru a justifica, cel puțin parțial, invazia Irakului, vicepreședintele american la acea dată, Dick Cheney, a explicat că Mohammed Atta, șeful comandoului de la 11 septembrie, s-a întâlnit cu un spion irakian la Praga înainte de atentate.

Washingtonul a insistat asupra acestei pretinse întâlniri pentru a stabili o legătură între dictatorul irakian Saddam Hussein și atentatele din 2001 și, prin urmare, să justifice răsturnarea lui de la putere.

Într-o scrisoare trimisă în luna martie senatorului democrat Carl Levin, a cărei difuzare tocmai a fost aprobată de CIA, directorul agenției, John Brennan, menționează că agenții desfășurați pe teren își exprimaseră "profunda îngrijorare" în ce privește declarațiile făcute de Dick Cheney.

Potrivit lui John Brennan, spionii americani nu au stabilit în niciun caz că Mohammed Atta s-ar fi aflat la Praga în momentul în care se presupune că s-a întâlnit cu agentul irakian.

Existența scrisorii semnate de John Brennan, numit în funcție în 2013, a fost dezvăluită de grupul de presă McClatchy.

Joi, senatorul Carl Levin a făcut cunoscut că a cerut CIA să declasifice documentul pentru a arăta cum administrația președintelui George W. Bush i-a "înșelat" pe americani înainte de invazia Irakului.

"Pretinsa întâlnire (de la Praga) s-a aflat în centrul campaniei administrației destinate să dea opiniei publice impresia că Saddam (Hussein) s-a aliat cu teroriștii din Al-Qaida care ne-au atacat pe 11 septembrie", a declarat Carl Levin într-un discurs în Senat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Pașaportul biologic al lui Halep, explicații ca nuca-n perete. Trei argumente copilărești, demontate pe loc de tribunal

2 VIDEO Ce vedeți în imagine este real!

3 Un pilot militar din Garda Națională a „defectat” la Ambasada SUA din Emirate! Le-a spus americanilor că nu vrea să lupte contra Ucrainei și s-a oferi…

4 Un nou gest cel puțin controversat al Ucrainei...

5 VIDEO În ce limbă or fi vorbit? / Un comandant ucrainean de tancuri a sunat la producătorul rus să se plângă de calitatea vehiculelor capturate