Comisia Europeană: Între 5.000 și 6.000 de europeni au plecat în Siria pentru a se alătura jihadiștilor

Comisia Europeană: Între 5.000 și 6.000 de europeni au plecat în Siria pentru a se alătura jihadiștilor

Un număr cuprins între 5.000 și 6.000 de europeni, printre care 1.450 de francezi, au plecat în Siria pentru a se alătura jihadiștilor care luptă contra regimului condus de Bashar al-Assad, a estimat comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen Vera Jourova, potrivit AFP. Într-un interviu publicat luni de cotidianul francez Le Figaro, Jourova a declarat că pentru a limita numărul plecărilor de potențiali jihadiști europeni în Siria accentul trebuie să fie pus ''mai mult pe prevenire decât pe represiune''.

Reprezentanta executivului UE s-a pronunțat pentru o mai bună cooperare între instituțiile polițienești și judiciare europene.

''Vrem ca schimbul de informații să se intensifice între Europol și Eurojust. Acest schimb trebuie să devină sistematic și automat'', a spus comisarul european pentru justiție, care a adăugat că este necesară crearea de ''echipe de investigații comune pentru ca procurorii și polițiștii din mai multe țări ale Uniunii Europene să poată lucra împreună''.

Pe de altă parte, Vera Jourova s-a declarat favorabilă creării postului de procuror european. ''Într-o primă fază, Parchetul european va fi specializat doar în domeniul fraudelor financiare în dauna bugetului UE. Ulterior, vom putea lua în calcul extinderea prerogativelor sale la criminalitatea organizată transfrontalieră, de exemplu la traficul de persoane'', a explicat comisarul european pentru justiție. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…