Criză în Republica Moldova: Rusia cheamă Occidentul la reținere

Rusia îndeamnă Occidentul să dea dovadă de reținere în ceea ce privește criza politică din Republica Moldova, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pe fondul amplelor manifestații de protest de la Chișinău împotriva învestirii noului guvern moldovean, a relatat agenția de presă RIA Novosti. 'Sperăm că această criza prelungită în Republica Moldova va fi depășită într-un cadru legal, în baza libertății de exprimare și, desigur, a principiilor democratice', a afirmat Zaharova, subliniind că, în acest context, Moscova face apel la partenerii ei occidentali să manifeste reținere.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse și-a exprimat regretul că procesul de formare a guvernului în Republica Moldova 'capătă uneori caracterul unui conflict deschis între diferite forțe politice'. 'Federația Rusă își confirmă interesul pentru dezvoltarea unor relații cu o Republică Moldova stabilă și prietenoasă', a afirmat ea.

Învestirea guvernului condus de Pavel Filip în parlamentul de la Chișinău a fost marcată miercuri seara de o amplă acțiune de protest care a degenerat în violențe între manifestanți și forțele de ordine. Zeci de protestatari au forțat intrarea parlamentului, reușind chiar să pătrundă în clădire, dar la scurt timp au fost evacuați de scutieri.

Circa 31 de persoane au fost rănite, între care 27 de polițiști în urma violențelor de miercuri, a indicat joi noul ministru de moldovean de interne Alexandru Jizdan. Potrivit acestuia, 11 polițiști au fost spitalizați. Parchetul de la Chișinău a declanșat urmărirea penală în cazul violențelor de miercuri seara.

Protestele din capitala Republicii Moldova, în Piața Marii Adunări Naționale, vor continua și vineri, după cum au anunțat organizatorii manifestațiilor — Platforma civică 'Dreptate și Adevăr' (DA), Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru (de stânga, proruse). Mii de oameni au ieșit și joi în stradă la Chișinău cerând anularea votului de învestire a guvernului premierului Pavel Filip și alegeri anticipate.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

2 Rareș Bogdan, veste tristă pentru Ciuma Roșie: PSD să-și ia adio de la guvernare, cât timp va fi Klaus Iohanni…

3 12 state au activat Garda Națională din cauza revoltelor care s-au extins pe întreg teritoriul american

4 Vânzători de țară! / PSD refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul e…

5 Uite-l și pe Manda, pe boschetărie, chef cu Ciuma Roșie, la făzănărie!

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

12 metode delicioase de a găti un ou