Croația cere Serbiei să nu îi trimită mai mult de 5.000 de refugiați pe zi

Premierul croat, Zoran Milanovic, a declarat joi că țara sa nu poate primi zilnic mai mult de 4.000, cel mult 5.000 de migranți veniți dinspre Serbia și care își continuă călătoria către vestul Europei, avertizând că dacă acest număr va fi în continuare depășit, atunci autoritățile de la Zagreb vor menține blocada la frontiera cu Serbia ce vizează autovehiculele înmatriculate în această țară, transmit agențiile Hina și EFE.

'Croația poate să rezolve această situație chiar de astăzi. Foarte simplu și ușor. Nu vom închide granițele pentru refugiați. Dar putem primi în fiecare zi între 4.000 și 5.000. Într-o singură zi am primit 9.000 și este prea mult', a indicat la o conferință de presă șeful executivului croat. Prin urmare, el a cerut autorităților sârbe să rețină temporar refugiații în centrele de primire, ori să-i direcționeze către Ungaria, cu câteva zile în urmă el sugerând Serbiei și trimiterea refugiaților înspre România.

'Nu dăm ultimatumuri, dar am datoria să protejez securitatea' Croației, a insistat premierul Milanovic, adăugând că, 'dacă Serbia nu dispune de resursele necesare pentru un răspuns controlat, Croația îi poate trimite corturi de campanie și autobuze'.

Totodată, șeful executivului de la Zagreb a acuzat guvernul de la Belgrad că ar avea o înțelegere secretă cu cel de la Budapesta pentru a direcționa migranții doar către granița croată, trimițându-i acolo în masă și în mod organizat.

După ce Ungaria și-a securizat granița cu Serbia cu un gard de sârmă ghimpată, menținând deschise doar punctele de frontieră, migranții ce tranzitează Serbia s-au orientat către Croația, 45.000 dintre ei trecând frontiera acestei țări în ultima săptămână, cei mai mulți fiind direcționați de autoritățile croate către granița cu Ungaria, de unde au fost preluați de mijloace de transport puse la dispoziție de guvernul ungar și conduși mai departe către frontiera austriacă.

Disputele dintre Belgrad și Zagreb pe tema gestionării acestei crize au escaladat după ce Serbia a interzis miercuri intrarea pe teritoriul său a autovehiculelor de transport marfă și a produselor croate, decizie la care Croația a răspuns prin interzicerea intrării pe teritoriul său a vehiculelor înregistrate în Serbia. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Experți din Coreea de Sud și China avertizează: e o mare greșeală să nu purtăm mască

2 De citit / Ce are de făcut România ca să nu ajungă în situaţia Italiei. Sfaturile unui medic român din Verona af…

3 Adevăratul ucigaș de la Suceava

4 VIDEO Ministrul Sănătății: „În acel cort de triaj, la Timișoara, era o tânără italiancă, trata pacienți români…

5 Document incendiar / PSD le-a dat 570 de milioane de euro samsarilor de drepturi litigioase! Aproape toți sunt c…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor