Davutoglu: Turcia nu va semna un acord privind readmisia cu UE până când nu va exista o liberalizare a regimului de vize

Turcia a propus UE să accelereze liberalizarea regimului de vize și să încheie un acord în acest sens chiar în prima jumătate a lui 2016 în loc de 2017, cum era planificat, a declarat joi premierul turc Ahmet Davutoglu, într-un interviu pentru postul de televiziune TGRT, citat de agenția de presă TASS.

'Trebuie neapărat accelerată primirea Turciei în zona Schengen. Trecerea frontierelor de către cetățeni și refugiați s-ar face în conformitate cu anumite reguli, ceea ce va putea preîntâmpina încălcările. De aceea, am propus UE să încheie procesul de liberalizare a vizelor în prima jumătate a lui 2016, în loc de 2017 cum era planificat', a spus Davutoglu.

Premierul Turciei a subliniat, de asemenea, că Ankara 'nu va putea semna un acord privind readmisia cu UE atâta vreme cât nu vor fi făcuți pași în problema Schengen'. 'Fără semnarea acestui acord va fi imposibil să cooperăm pe marginea problemelor privind întoarcerea refugiaților', a adăugat premierul turc.

În decembrie 2013, Turcia și UE au semnat un acord ce prevede demararea unui dialog bilateral privind regimul de vize. Se intenționează liberalizarea acestui regim în același timp cu încheierea unui acord privind readmisia. Un asemenea acord prevede retrimiterea în Turcia a imigranților ilegali care ajung în UE tranzitând teritoriul Turciei.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

2 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…

5 Uite de ce a fugit în Dubai! DIICOT i-a pus sechestru lui Cristi Burci, patronul Adevărul și Prima TV