Davutoglu: Turcia nu va semna un acord privind readmisia cu UE până când nu va exista o liberalizare a regimului de vize

Turcia a propus UE să accelereze liberalizarea regimului de vize și să încheie un acord în acest sens chiar în prima jumătate a lui 2016 în loc de 2017, cum era planificat, a declarat joi premierul turc Ahmet Davutoglu, într-un interviu pentru postul de televiziune TGRT, citat de agenția de presă TASS.

'Trebuie neapărat accelerată primirea Turciei în zona Schengen. Trecerea frontierelor de către cetățeni și refugiați s-ar face în conformitate cu anumite reguli, ceea ce va putea preîntâmpina încălcările. De aceea, am propus UE să încheie procesul de liberalizare a vizelor în prima jumătate a lui 2016, în loc de 2017 cum era planificat', a spus Davutoglu.

Premierul Turciei a subliniat, de asemenea, că Ankara 'nu va putea semna un acord privind readmisia cu UE atâta vreme cât nu vor fi făcuți pași în problema Schengen'. 'Fără semnarea acestui acord va fi imposibil să cooperăm pe marginea problemelor privind întoarcerea refugiaților', a adăugat premierul turc.

În decembrie 2013, Turcia și UE au semnat un acord ce prevede demararea unui dialog bilateral privind regimul de vize. Se intenționează liberalizarea acestui regim în același timp cu încheierea unui acord privind readmisia. Un asemenea acord prevede retrimiterea în Turcia a imigranților ilegali care ajung în UE tranzitând teritoriul Turciei.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte din Parlamentul European

2 Frica de pușcărie! Primăria Capitalei a anulat licitaţia pentru 100 de autobuze electrice: cele turceşti ar fi…

3 Mafia locală / Frații Micula, vizați de un dosar de evaziune și spălare de bani de 44 milioane de euro / Cazul e i…

4 Războiul din justiție

5 Val de demiteri / Guvernul a eliberat din funcție 28 de prefecți. Cine vine în loc

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel