DECLARAŢIE de RĂZBOI

DECLARAŢIE de RĂZBOI

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a calificat, joi, drept "declaraţie de război" decizia Israelului de a închide Esplanada Moscheilor şi recentele acţiuni ale israelienilor în Ierusalimul de Est, a declarat purtătorul său de cuvânt, Nabil Abu Rudeina.

Tensiuni la Ierusalim, după ce un lider ultranaţionalist evreu a fost împuşcat (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Continuarea agresiunilor şi escaladarea periculoasă din partea israelienilor reprezintă o declaraţie de război faţă de poporul palestinian, locurile sfinte şi naţiunea arabă şi musulmană", a declarat preşedintele Mahmoud Abbas, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Preşedintele Abbas a făcut apel la o "reacţie imediată" din partea comunităţii internaţionale, pentru stoparea acţiunilor israeliene.

"Considerăm Guvernul israelian responsabil pentru escaladarea tensiunilor, care s-au amplificat odată cu închiderea Esplanadei Moscheilor. Decizia reprezintă un act periculos şi o provocare flagrantă, o sursă de tensiuni şi instabilitate", a subliniat Mahmoud Abbas.

Poliţiştii israelieni au ucis joi dimineaţă la Ierusalim un palestinian suspectat că a împuşcat un lider ultranaţionalist evreu, într-o nouă escaladare a tensiunilor în Oraşul Sfânt, relatează AFP.

Pe fondul tensiunilor, autorităţile israeliene au decis să închidă Esplanada Moscheilor, iar poliţia a fost plasată în stare de alertă pe întreg teritoriul Israelului. Confruntări între poliţiştii israelieni şi tineri palestinieni aveau loc joi dimineaţă în cartierele Abu Tor şi Silwan, scena tensiunilor declanşate de o săptămână în apropiere de Oraşul Vechi al Ierusalimului şi Esplanada Moscheilor.

Confruntări între palestinieni şi poliţiştii israelieni au avut loc în apropiere de locul în care forţele de ordine l-au ucis joi dimineaţă pe Muataz Hijazi, palestinianul suspectat că l-a împuşcat miercuri seară pe liderul extremei-drepte Yehuda Glick, care a fost grav rănit.

"Palestinianul care era principalul suspect pentru atacul de miercuri seară a fost eliminat la locuinţa sa din cartierul Abu Tor din Ierusalim, de o unitate a forţelor speciale ale poliţiei în urma unui schimb de focuri", a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld. Potrivit postului de radio public israelian, palestinianul a executat o pedeapsă de zece de închisoare în Israel, "pentru activităţi teroriste".

Tensiunile intervin în condiţiile în care Yehuda Glick, lider al extremei-drepte israeliene, a fost împuşcat de o persoană circulând pe motocicletă în momentul în care pleca de la o dezbatere organizată de Centrul Menahem Begin. Yehuda Glick, rabin şi lider al extremei-drepte israeliene, a militat de mai mulţi ani pentru ca evreii să obţină permisiunea de a se ruga pe Esplanada Moscheilor. El a fost expulzat în mai multe rânduri de pe Esplanadă de poliţiştii israelieni.

Esplanada Moscheilor este revendicată atât de musulmani, care o numesc Nobilul Sanctuar (Haram al-Sharif), cât şi de evrei, fiind cel mai sfânt loc al mozaismului - Muntele Templului, o referire la zidul rămas din al doilea Templu iudaic, distrus de romani în anul 70 d.Hr. Evreii au dreptul de a merge pe Esplanadă la anumite ore şi sub strictă supraveghere, dar n-au dreptul să se roage acolo.

Tensiunile s-au amplificat începând din 22 octombrie, după ce un tânăr palestinian din cartierul Silwan a intrat cu maşina într-un grup de persoane într-o staţie de tramvai din Ierusalim, incident care s-a soldat cu moartea unui un copil de trei luni şi a unei femei din Ecuador. Autorităţile israeliene au calificat incidentul drept un atac terorist.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…