Dotarea armatei poloneze cu rachete Patriot și elicoptere Caracal, repusă în discuție

Dotarea armatei poloneze cu rachete Patriot și elicoptere Caracal, repusă în discuție

Noul ministru polonez al apărării, conservatorul Anton Macierewicz, a repus în discuție miercuri alegerea făcută în aprilie a rachetelor americane Patriot și a elicopterelor europene EC 725 Caracal pentru dotarea forțelor sale armate, relatează AFP.

Alarmată de ambițiile Rusiei vecine, Polonia — guvernată pe atunci de liberal-centriști — optase pentru achiziționarea a 50 de elicoptere multirol europene Caracal de la grupul Airbus, estimate la peste 3 miliarde de euro, și a unor baterii de rachete sol-aer Patriot ale companiei americane Raytheon, tranzacție evaluată la peste 5 miliarde de euro. Contractele definitive însă nu au fost încă semnate și negocierile continuă cu cele două companii care le fabrică.

'Referitor la proiectul de cumpărare a elicopterelor, Ministerul Apărării tinde spre o relansare a apelului la oferte dacă rezultatele negocierilor fac imposibilă semnarea contractului', a declarat Macierewicz în fața Comisiei parlamentare a apărării, a cărei reuniune era transmisă de televiziunea publică.

Potrivit lui, alegerea acestui aparat fusese făcută 'în pofida numeroaselor deficiențe vizibile deja în etapa analizelor și mai ales în cea a verificărilor tehnice ale elicopterului'.

Ministrul polonez și-a exprimat speranța că grupul american Sikorsky și cel italo-britanic AugustaWestland, care dispun de uzine în Polonia și care au protestat vehement împotriva opțiunii pentru Airbus, vor participa la un eventual nou apel la oferte.

În același timp, condițiile 'contractului potențial' de achiziționare a rachetelor americane 's-au schimbat mult de la anunțarea sa publică', a subliniat Macierewicz.

'Prețul este incomparabil mai ridicat, termenele de livrare incomparabil mai îndelungate, iar condițiile intermediare rămân necunoscute', a precizat el.

'Pe scurt, acest contract este de fapt inexistent', a conchis ministrul.

Optând pentru rachetele companiei Raytheon, Polonia renunțase la o ofertă a consorțiului european Eurosam, care reunește MBDA Franța, MBDA Italia și Thales.

Polonia vrea să obțină opt baterii de rachete până în 2025, dar și să achiziționeze două dintre ele în trei ani de la semnarea contractului 'cu scopul de a-și asigura provizoriu apărarea antirachetă și antiaeriană', potrivit unui comunicat oficial publicat în aprilie.

Președintele grupului Raytheon, Dan Crowley, indicase în februarie că primele rachete Patriot — dacă Varșovia finalizează cumpărarea — ar putea fi furnizate în 2018. O baterie americană de asemenea rachete a fost desfășurată deja la sfârșitul lunii martie în Polonia pentru antrenamentul unei unități a armatei poloneze. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale