Eliberarea lagărului de la Auschwitz: ''Orice tentativă de a rescrie istoria este inacceptabilă'' (Putin)

Eliberarea lagărului de la Auschwitz: ''Orice tentativă de a rescrie istoria este inacceptabilă'' (Putin)

Președintele rus Vladimir Putin a calificat marți drept ''inacceptabilă'' orice ''tentativă de rescriere a istoriei'', în cadrul unei ceremonii la Muzeul Iudaismului de la Moscova organizate cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz, relatează AFP.

"Orice tentativă de a trece sub tăcere evenimente, de a falsifica, de a rescrie istoria este inacceptabilă și imorală", a declarat șeful statului rus, care acuză cu regularitatea autoritățile ucrainene și Occidentul că rescriu istoria, potrivit AFP.

"Deseori, în spatele acestor tentative există dorința de a ascunde propria rușine, propria lașitate, ipocrizie și trădate, de a ascunde complicitatea tacită, pasivă sau activă, cu naziștii", a adăugat Putin.

Președintele rus nu participă la ceremoniile organizate în Polonia, așa cum a făcut în 2005, susținând că nu a primit o invitație oficială, deși Varșovia a precizat că numeroși șefi de stat dintre cei care iau parte la evenimente nu au primit o invitație oficială.

Săptămâna trecută, Rusia a acuzat Polonia de 'isterie antirusă', după declarațiile șefului diplomației poloneze conform cărora ucrainenii, și nu Armata Roșia, au eliberat lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

Lagărul a fost eliberat la 27 ianuarie 1945 de militari ai 'Primului Front ucrainean' al Armatei Roșii. Această armată era formată din soldați originari din diferite republici sovietice, în special ruși și ucraineni.

"70% dintre luptătorii și ofițerii Armatei Roșii erau ruși", a subliniat marți Putin.

Președintele rus a profitat de ceremonie pentru a face o paralelă cu situația conflictului din Ucraina.

"Știm cu toții cât este de periculos și distructiv să avem standarde duble, să fim indiferenți la soarta unui necunoscut, așa cum se întâmplă astăzi cu tragedia din sud-estul Ucrainei, unde, de mai multe luni, sunt uciși cu sânge rece civili", a spus el.

Rusia reproșează statelor occidentale că sunt indiferente la soarta civililor din Donbas, unde armata ucraineană se confruntă cu separatiștii proruși, susținuți militar de Moscova, potrivit Kievului, Uniunii Europene și SUA. AGERPRESCitește și:

populare
astăzi

1 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

2 S-a elucidat misterul tinerei moarte din Mamaia Nord. Este DJ Lalla, în vârstă de 34 de ani

3 De citit...

4 Halep, dopată. Straniul caz al suplimentului contaminat. Nu a mai fost produs din 2018, dar a ajuns la Simona în 2022

5 Răsturnare de situație? „Habar n-aveau de unde au luat ingredientele” / Avocatul Simonei Halep atacă Quantum Nutrition Inc: „Tribunalul de la Londra a d…