Eliberarea lagărului de la Auschwitz: ''Orice tentativă de a rescrie istoria este inacceptabilă'' (Putin)

Eliberarea lagărului de la Auschwitz: ''Orice tentativă de a rescrie istoria este inacceptabilă'' (Putin)

Președintele rus Vladimir Putin a calificat marți drept ''inacceptabilă'' orice ''tentativă de rescriere a istoriei'', în cadrul unei ceremonii la Muzeul Iudaismului de la Moscova organizate cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz, relatează AFP.

"Orice tentativă de a trece sub tăcere evenimente, de a falsifica, de a rescrie istoria este inacceptabilă și imorală", a declarat șeful statului rus, care acuză cu regularitatea autoritățile ucrainene și Occidentul că rescriu istoria, potrivit AFP.

"Deseori, în spatele acestor tentative există dorința de a ascunde propria rușine, propria lașitate, ipocrizie și trădate, de a ascunde complicitatea tacită, pasivă sau activă, cu naziștii", a adăugat Putin.

Președintele rus nu participă la ceremoniile organizate în Polonia, așa cum a făcut în 2005, susținând că nu a primit o invitație oficială, deși Varșovia a precizat că numeroși șefi de stat dintre cei care iau parte la evenimente nu au primit o invitație oficială.

Săptămâna trecută, Rusia a acuzat Polonia de 'isterie antirusă', după declarațiile șefului diplomației poloneze conform cărora ucrainenii, și nu Armata Roșia, au eliberat lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

Lagărul a fost eliberat la 27 ianuarie 1945 de militari ai 'Primului Front ucrainean' al Armatei Roșii. Această armată era formată din soldați originari din diferite republici sovietice, în special ruși și ucraineni.

"70% dintre luptătorii și ofițerii Armatei Roșii erau ruși", a subliniat marți Putin.

Președintele rus a profitat de ceremonie pentru a face o paralelă cu situația conflictului din Ucraina.

"Știm cu toții cât este de periculos și distructiv să avem standarde duble, să fim indiferenți la soarta unui necunoscut, așa cum se întâmplă astăzi cu tragedia din sud-estul Ucrainei, unde, de mai multe luni, sunt uciși cu sânge rece civili", a spus el.

Rusia reproșează statelor occidentale că sunt indiferente la soarta civililor din Donbas, unde armata ucraineană se confruntă cu separatiștii proruși, susținuți militar de Moscova, potrivit Kievului, Uniunii Europene și SUA. AGERPRES



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria