Erdogan: Turcia a făcut tot posibilul să evite doborârea avionului rus, dar acesta nu a răspuns somațiilor

Erdogan: Turcia a făcut tot posibilul să evite doborârea avionului rus, dar acesta nu a răspuns somațiilor

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că forțele aeriene turce au făcut tot posibilul pentru a evita doborârea avionului rus de bombardament Suhoi Su-24, care s-a prăbușit marți pe teritoriul sirian la granița turcă, dar piloții acestui avion nu au răspuns mesajelor repetate prin care au fost atenționați că au pătruns în spațiul aerian al Turciei, transmit agențiile AFP și Reuters.

* LIVE UPDATE Turcia a doborât un avion militar rus în apropiere de frontiera sa cu Siria

'Deși a fost avertizat de zece ori în cinci minute că a trecut frontiera, a continuat încălcarea' spațiului aerian turc, a indicat Erdogan într-o intervenție în fața presei la Ankara. 'Incidente și mai grave legate de Siria au fost evitate în trecut numai pentru că Turcia a dat dovadă de sânge rece. Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că am depus toate eforturile pentru a evita și acest ultim incident. Dar toată lumea trebuie să respecte dreptul Turciei de a-și apăra granițele', a menționat în continuare Erdogan.

Președintele turc a susținut de asemenea că în sectorul unde zbura respectivul avion rus nu există combatanți ai grupării jihadiste Statul Islamic, acea zonă fiind controlată de turkmeni, sirieni de etnie turcă, iar gruparea armată a acestora din urmă face parte din rândul rebelilor moderați sirieni, despre care Rusia afirmă că nu îi atacă. 'Îi vom susține mereu pe frații noștri care trăiesc în această regiune', a subliniat Erdogan, afirmând totodată că s-au intensificat atacurile împotriva rebelilor turkmeni care luptă împotriva trupelor președintelui Bashar al-Assad, fără să facă însă referire în mod explicit la raidurile aviației ruse.

Intervenția lui Erdogan survine după ce autoritățile de la Moscova au susținut că avionul doborât nu a pătruns în spațiul aerian turc, președintele Vladimir Putin calificând incidentul drept 'o înjunghiere pe la spate' ce va avea 'consecințe serioase'.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Popescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

3 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”

4 VIDEO Ucraina torpilează dronele kamikaze rusești cu tehnologie americană. 70% rata de succes

5 VIDEO „Rușii îi vor face ceva similar lui Putin, așa cum românii au făcut cu Ceaușescu”