Finlanda este cea mai afectată ţară din zona euro de interdicţiile impuse de Rusia

Finlanda este cea mai afectată ţară din zona euro de interdicţiile impuse de Rusia

Finlanda susţine că efectele negative pe care criza din Ucraina le are asupra economiei sale sunt mai mari decât asupra oricărei alte ţări din zona euro, deşi a sprijinit decizia Uniunii Europene (UE) de a extinde sancţiunile împotriva Rusiei.

Finlanda este cea mai afectată ţară din zona euro de interdicţiile impuse de Rusia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Finlanda este cea mai afectată ţară din zona euro de criza din Ucraina, întrucât 14% din comerţul ţării nordice se desfăşoară în relaţie cu Rusia, informează Bloomberg .

Anul trecut, 10% din totalul exporturilor Finlandei au mers către Rusia. Totodată, 18% din totalul importurilor finlandeze au provenit din Rusia. Finlanda a înregistrat în 2013 cel mai ridicat procentaj în ceea ce priveşte schimburilor comerciale cu Rusia dintre toate cele 18 state din zona euro. Media la nivelul zonei euro a fost de 3,4% din totalul tranzacţiilor comerciale.

Ca reacţie a sancţiunilor impuse de UE, preşedintele rus Vladimir Putin a dispus interzicerea unor produse alimentare, accentuând astfel problemele pe care Finlanda le întâmpină în ieşirea din recesiune.

"Sper că sancţiunile nu vor fi extinse. Acesta nu este un război comercial," a declarat prim-ministrul finlandez, Alexander Stubb.

Producătorul de lactate Valio a anunţat că opreşte producţia bunurilor care urmau să fie vândute către Rusia. De asemenea, constructorul de locuinţe YIT a raportat o scădere a cererii venite din Rusia, în timp ce retailerul Kesko a anticipat un declin important al vânzărilor.

Stubb a subliniat nevoia de solidaritate între statele UE, explicând că se aşteaptă ca toţi membrii UE să fie trataţi la fel.

"Dacă impactul unei măsuri nu este egal, vom vedea ce tip de soluţii vom căuta," a spus el.

Cele 28 de state ale UE au încercat să transmită acelaşi mesaj în legătură cu criza datoriilor şi, recent, cu măsurile economice luate ca răspuns la conflictul de din estul Ucrainei. Finlanda a fost singura ţară care a încercat şi a reuşit să obţină compensaţii sub formă de garanţii pentru contribuţia sa la salvarea statelor care nu şi-au putut plăti datoriile suverane.

"Finlanda creează imaginea unei ţări are se anagajează în crearea politicilor dintr-o perspectivă proprie, mai degrabă decât dintr-un punct de vedere european," a declarat un economist-şef al Danske Bank din Helsinki, Pasi Kuoppamaeki.

Izolarea economică a Rusiei afectează Finlanda cu atât mai mult cu cât ţara nordică îşi pusese speranţele într-o revenire economică datorată creşterii exporturilor. Produsul Intern Brut al Finlandei a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 0,6%, în timp ce rata şomajului a ajuns la 9,2% în iunie, faţă de 7,8% în aceeaşi lună a anului trecut.

Finlanda se află în recesiune din decembrie 2012. Anterior, ţara a mai traversat o perioadă de recesiune între 2008 şi 2009.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

2 Au scos de la naftalină vechile rachete sovietice! / Semne evidente că Rusia gâfâie pe frontul din Ucraina

3 Dmitri Medvedev ar fi încercat să se sinucidă? Presa din Ucraina susține că s-ar fi găsit și mai multe bilețele de adio

4 Profa sexy, promovată de PSD inspector școlar în Arad. Vine de la un liceu unde un singur elev a luat Bacul

5 De citit!