Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Finlanda întărește controlul asupra afluxului de imigranți la frontiera cu Suedia

Finlanda va întări controlul asupra afluxului de imigranți la frontiera cu Suedia, după ce s-a confruntat cu o creștere spectaculoasă a numărului de solicitanți de azil, în special irakieni, a anunțat, joi, ministrul de interne finlandez, Petteri Orpo, informează AFP.

'Vom avea un control întărit în regiune asupra cetățenilor străini din partea poliției, poliției de frontieră și autorităților pentru imigrație. Scopul nostru este de a intra în contact cu toți imigranții ilegali, pentru a-i ghida spre o platformă de primire', a declarat Petteri Orpo pentru AFP.

Această platformă va fi construită în nordul țării, lângă frontiera cu Suedia.

Finlanda se confruntă cu o creștere spectaculoasă a numărului de imigranți, majoritatea irakieni care au traversat toată Suedia până în Harapanda, în nord-estul extrem, și apoi au trecut pe jos frontiera spre orașul limitrof Tornio.

Mai mult de 1.200 de imigranți sosesc în fiecare săptămână pe această rută, potrivit autorităților finlandeze pentru imigrație.

Finlanda prognozează că va primi între 25.000 și 30.000 de cereri de azil în acest an, de 7-8 ori mai mult comparativ cu totalul de cereri pe 2014.

Ministerul de Interne al Finlandei a anunțat că nu dorește să restabilească, pentru moment, controalele sistematice la frontieră, însă a precizat că Finlanda 'este pregătită pentru aceasta, dacă va fi necesar'.

Imigranții trebuie să rămână aici timp de maxim o săptămână, timp în care vor depune o cerere de azil, înainte de a fi 'redirecționați, în mod controlat, spre centre de primire în toată Finlanda', potrivit lui Orpo.

Finlanda dorește să accelereze astfel prelucrarea cererilor. Potrivit ministrului de interne finlandez, scopul este de a-i expulza imediat pe solicitanții care nu au nicio șansă de a obține azil politic.

Petteri Orpo a subliniat că Finlanda nu are în proiect să construiască ziduri sau grilaje pentru a-i reține pe oameni. 'Noi vom găsi o soluție finlandeză, umană, respectând drepturile acestor oameni și particularitățile lor', a explicat Orpo.

Finlanda se bucură de o bună reputație în rândul irakienilor, cărora le acordă destul de ușor azil politic: 54% din totalul celor 548 de decizii luate în primele șase luni ale anului au fost pozitive, comparativ cu 33% în Suedia. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Alex Dima, reporterul de la ProTV cu care Dragnea s-a purtat ca o jigodie a postat tot filmulețul!

2 Gelu Diaconu, fostul șef al Fiscului: „Ca cetățen a cărui viață și carieră au fost distruse de DNA condusă de …

3 VIDEO N-au avut curaj! Kovesi a ieșit de la audieri! Declarații INCENDIARE despre Ghiță!

4 VIDEO Dragnea, atac josnic la un jurnalist ProTV! Dementule, de ce nu te internezi la Bălăceanca dacă tot ai o…

5 BRRR! Liviu Avram / Lipiți această poză de ceea ce se întâmplă cu Kovesi și veți înțelege multe! Detalii care d…

recomandări

Te ia DNA: Catalin Chereches

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan