Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Fluxul migranților rămâne "prea ridicat" după acordul UE-Turcia, afirmă Frans Timmermans

Fluxul migrator spre Uniunea Europeană dinspre Turcia a rămas "mult prea ridicat" după acordul semnat între Bruxelles și Ankara cu scopul de a-l reduce, a declarat luni, la Ankara, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, citat de AFP.

"Numărul oamenilor care sosesc în Grecia este în continuare prea ridicat, între 2.000 și 3.000 pe zi", a declarat presei Timmermans, aflat într-o vizită în Turcia. "Aceasta nu ne poate mulțumi", a adăugat el.

Turcia și UE au semnat la sfârșitul lunii noiembrie un "plan de acțiune", care prevede un ajutor european de aproximativ 3 miliarde de euro autorităților turce, în schimbul angajamentului de a controla mai bine frontierele și a coopera în lupta împotriva rețelelor de traficanți.

În pofida acestui acord, numeroși migranți, în special refugiați sirieni și irakieni, continuă să sfideze condițiile meteorologice nefavorabile de iarnă și încearcă traversări periculoase ale Mării Egee de pe coastele turce pentru a ajunge pe insulele grecești.

Chiar luni, corpurile neînsuflețite a trei migranți — două femei și un copil de cinci ani — au fost recuperate din mare în zona de nord-vest a Turciei, după cum a informat agenția de presă turcă Anadolu.

"Cred că trebuie să ne accelerăm lucrările pentru a putea lansa proiecte", a subliniat de asemenea prim-vicepreședintele Comisiei.

În finalul întâlnirii de luni dimineață cu Timmermans, ministrul turc al afacerilor europene, Volkan Bokzir, a relansat ideea acordării unor permise de muncă refugiaților sirieni, evocată de mai multe ori, dar niciodată concretizată până în prezent și a promis o mai bună școlarizare a copiilor acestora.

Responsabilul european s-a declarat "încurajat" de aceste declarații.

Turcia, care a primit 2,2 milioane de sirieni și 300.000 de irakieni care au fugit din țara lor din cauza războiului, a devenit unul din principalele puncte de plecare ale migranților care vor să se instaleze în Europa.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), peste un milion de migranți au intrat în UE în 2015, dintre care aproape 850.000 traversând Marea Egee.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 SURSE PSD scade în continuare în sondaje! Însă încep surprizele!

2 HOPA! Codrinel s-a cam căcat pe el! „Să ne ia dracu pe toți”

3 ALERTĂ Bătăușii belgianului care promovează România de 23 de ani au fost ARESTAȚI! Amănunte ȘOCANTE

4 ALERTĂ Un nou TUN marca PSD? Avertismentul lui Rareș Bogdan

5 Liviu Avram, premoniție SUMBRĂ pentru PSD: Năpasta chiar vine când o chemi

recomandări

Te ia DNA: VOCHITOIU HARALAMBIE

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici