Francois Hollande i-ar fi cerut lui Benjamin Netanyahu să nu participe la marșul solidarității de la Paris (presă)

Francois Hollande i-ar fi cerut lui Benjamin Netanyahu să nu participe la marșul solidarității de la Paris (presă)

Președintele francez Francois Hollande nu a dorit ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să participe la marșul istoric de duminică de la Paris, considerând că prezența liderului israelian la marș ar putea provoca 'dezbinare', a informat duminică mass-media israeliană, relatează The Times of Israel și Haaretz în edițiile online de luni.

Netanyahu ar fi dat curs inițial dorinței Parisului, așa că sâmbătă a menționat îngrijorări legate de securitate pentru a explica de ce nu va participa la eveniment, care a fost organizat în semn de solidaritate după atacurile teroriste din capitala franceză care s-au soldat cu 17 morți. Printre victime s-au numărat și patru evrei într-un supermarket cușer și un ofițer de poliție musulman. Cu toate acestea, premierul israelian s-a răzgândit sâmbătă seara după ce ministrul de externe Avigdor Liberman și ministrul economiei Naftali Bennett au anunțat că vor participa la marș, a informat postul de televiziune israelian Channel 2.

Atunci când biroul lui Netanyahu a informat Palatul Elysee că totuși acesta va participa, Franța a răspuns subliniind că, în aceste condiții, îi va trimite o invitație și președintelui Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, potrivit sursei citate. Guvernul francez a anunțat de asemenea o întâlnire planificată între Hollande și Abbas sâmbătă noaptea.

Biroul premierului israelian nu a dorit să comenteze în legătură cu informațiile apărute în presă.

Duminică, președintele francez Francois Hollande alături de numeroși lideri mondiali, printre care Netanyahu și Abbas, au mărșăluit la Paris în cadrul unei procesiuni la care au participat aproape 1,5 milioane de persoane, și care a început din locul în care doi bărbați înarmați au ucis 12 de persoane la sediul publicației satirice Charlie Hebdo săptămâna trecută.

Totodată, potrivit EFE, principalul cotidian din Israel, Yediot Aharonot, amintește că Israelul se află la începutul campaniei electorale pentru alegerile anticipate din 17 martie și că, din acest motiv, Netanyahu nu a vrut să scape ocazia de a se fotografia cu alți lideri internaționali și de a face o baie de mulțime, printre reprezentanții comunității evreiești din Franța. În fapt, într-un omagiu adus duminică victimelor atentatelor din Franța și care a avut loc la Marea Sinagogă din Paris, unde au participat și președintele francez Francois Hollande și premierul său, Manuel Valls, cel mai scandat nume a fost cel de 'Bibi, Bibi', porecla premierului israelian. Într-o imagine stranie care n-a trecut neobservată de principalele media internaționale, Netanyahu și Abbas s-au aflat în prima linie a marșului, de-o parte și de alta a lui Hollande, de care-i separa doar președintele Mali și cancelarul german.

Yediot Aharonot mai scrie că președinția franceză ar fi fost indignată de apelul lansat vineri de premierul israelian evreilor din Franța, de a emigra în Israel, invitație interpretată de Palatul Elysee drept o critică la adresa capacității și voinței Franței de a proteja această minoritate. În schimb, reprezentanți ai biroului premierului israelian au dat asigurări că Netanyahu nu este la curent cu indignarea francezilor și că a fost primit cu căldură în Franța.

Ziarul citat menționează și alte critici la adresa premierului israelian, care s-ar fi urcat în primul autocar cu lideri internaționali care a plecat de la Elysee către locul de începere al marșului și care, în timpul marșului, a trecut din rândul doi în rândul întâi, în față, profitând de o strângere de mână cu președintele Mali, țară cu care Israelul nici măcar nu are relații diplomatice.

Călătoria premierului israelian și a altor politicieni de dreapta a provocat de altfel un val de critici în Israel, unde unii comentatori i-au acuzat că au profitat de durerea victimelor pentru a-și face campanie electorală. Potrivit site-ului Ynetnews, un alt motiv de supărare l-a reprezentat nota de plată a deplasării: 177.000 de dolari. Premierul și șeful diplomației israeliene s-au cazat o noapte la Paris, iar suma în chestiune nu include costurile de cazare pentru gărzile de corp și pentru staff-ul lui Netanyahu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

2 ULTIMA ORĂ Alegerea lui Iordache este nulă? Pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ sunt necesa…

3 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…

4 ULTIMA ORĂ Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, și-a depus candidatura pentru șefia Consiliului Legislati…

5 Scandal amoros la ATI Giurgiu. Asistentă medicală bătută de o colegă care a acuzat-o că a făcut sex cu anestez…