Franța: Clopotele bisericilor catolice vor bate la 15 august în semn de solidaritate cu creștinii din Orient

Clopotele unui mare număr de biserici catolice din Franța vor bate în semn de solidaritate cu creștinii din Orientul Mijlociu, victime ale unor persecuții religioase, la 15 august, când se serbează Adormirea Maicii Domnului, scrie ziarul 'Le Figaro'.

Apelul referitor la organizarea acestei acțiuni a fost lansat în luna iulie, de o persoană laică din Franța, Anne de Ladoucette, care, după cum a declarat revistei 'Famille chretienne', consideră că 'nu este normal ca Franța, fiica cea mare a Bisericii, să nu-și manifeste masiv (..) sprijinul față de creștinii din Orient'.

Inițiativa ei a avut ecou imediat în dioceza Frejus-Toulon, urmată de alte zeci de dioceze și parohii. Conferința episcopilor din Franța și-a exprimat, la rândul ei, sprijinul 'fără rezerve' față de acest gest, dar a lăsat decizia la latitudinea fiecărui episcop. 'Nu există o indicație la nivel național. Dar, dacă această acțiune ia dimensiuni naționale, ar fi un simbol foarte puternic', a afirmat acest for bisericesc.

În data de 15 august, la ora 12.00, clopotele vor bate pentru creștinii din Orient și în dioceze din Belgia, Luxemburg, Germania, Spania și chiar și în bisericile catolice din orașul canadian Montreal.

'15 august este cea mai mare sărbătoare religioasă în Franța, iar Fecioara Maria este considerată patroana Franței', a explicat Marc Fromager, directorul ''Aide a l'Eglise en detresse', asociație care ajută mai ales creștinii din Siria și Irak. Desigur, această inițiativă 'nu le va îmbunătăți soarta din punct de vedere material, dar ei sunt mișcați și de cea mai mică manifestare de simpatie', a adăugat el.

Data de 15 august a fost aleasă pentru această acțiune de solidaritate și pentru că 'orientalii sunt deseori foarte devotați Sfintei Fecioare', a explicat, la Radio Vatican, monseniorul Jean-Pierre Cattenoz, arhiepiscop de Avignon, propunând catolicilor ca, în ziua Adormirii Maicii Domnului să rostească toți rugăciunea 'Maria, care face să se dărâme zidurile'. Este vorba, a detaliat el, despre 'zidurile care separă națiunile și popoarele care se omoară între ele, dar și despre cele care divizează unele comunități, inclusiv în Franța'.

Toate diocezele din lume care și-au anunțat participarea la această acțiune se pot identifica cu ajutorul Google Map, la adresa: google.com/fusiontables.

Informații suplimentare se pot afla pe Twitter, folosind hashtag-ul #ChristianBells.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată un prădător PNL mufat la resursele statului. A și dat primul tun

2 Rareș Bogdan / „În România, dacă ești un om obișnuit și nu ai bani, cunoștințe, uși deschise la timp, mori cu z…

3 Noua modă la Buzău / eleva cu pușcălău

4 PNL, porcării identice cu PSD! Îți vine să vomiți când citești așa ceva!

5 Cine sunt procurorii propuși pentru preluarea șefiei celor mai importante parchete din țară

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic