Franța nu a primit nicio informație despre jihadistul Abaaoud de la alte state europene (Cazeneuve)

Franța nu a primit nicio informație despre jihadistul Abaaoud de la alte state europene (Cazeneuve)

Franța nu a primit nicio informație din partea altor state europene despre Abdelhamid Abaaoud, organizatorul prezumtiv al atentatelor de la Paris, care să indice prezența acestuia pe teritoriul Uniunii Europene înainte de evenimentele tragice de vineri, a afirmat joi ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, într-o declarație de presă.

'Nicio informație venind de la state europene pe unde ar fi putut să tranziteze înainte de a ajunge în Franța nu ne-a fost comunicată, (informație) care să sugereze că (Abdelhamid Abaaoud) a intrat în Europa și a ajuns până în Franța', a declarat Bernard Cazeneuve, citat de AFP și Reuters.

'De-abia pe 16 noiembrie, după atacurile de la Paris, un serviciu de informații din afara Europei ne-a semnalat că avusese cunoștință despre prezența lui (Abaaoud) în Grecia', a mai indicat responsabilul francez.

'Cooperarea în lupta antiteroristă este crucială (...). Este urgent ca Europa să-și revină, să se organizeze, să se apere împotriva amenințării teroriste', a subliniat el.

Potrivit lui Cazeneuve, jihadistul belgian a fost implicat în patru din cele șase atentate dejucate în Franța începând din primăvară. Printre acestea se numără un plan de atacare a unor biserici în suburbia pariziană Villejuif, anchetatorii analizând în continuare eventuala implicare a belgianului în atentatul eșuat din trenul Thalys de pe ruta Amsterdam-Paris, în august, a menționat Bernard Cazeneuve, citat de DPA.

Tot în august, autoritățile franceze au reținut un suspect jihadist care a declarat că fusese antrenat de Abaaoud, pentru a comite un atac în Franța sau în alte state europene, a adăugat ministrul de interne.

Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor de vinerea trecută de la Paris, a murit în asaltul de miercuri al forțelor de poliție de la Saint-Denis, la periferia nordică a Parisului, a precizat joi, într-un comunicat, Procuratura din Paris.

"Abdelhamid Abaaoud a fost identificat în mod oficial, după compararea amprentelor, ca fiind ucis în timpul asaltului (...) Este vorba de un cadavru descoperit în imobil, ciuruit de gloanțe", se arată într-un comunicat al procurorului François Molins, însărcinat cu ancheta în cazul atacurilor soldate cu 129 de morți și peste 350 de răniți.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Flori Tiulea)

Citiți mai mult:


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…