Franța: Poliția a arestat cinci bărbați în cadrul unei operațiuni antijihadiste

Franța: Poliția a arestat cinci bărbați în cadrul unei operațiuni antijihadiste

Cinci bărbați au fost arestați marți de forțele speciale franceze în orașul Lunel, din sudul Franței, într-o operațiune destinată neutralizării rețelelor jihadiste, a anunțat o sursă a poliției locale, citată de Reuters.

Doi dintre bărbații arestați au revenit recent din Siria, unde luptaseră alături de rebelii islamiști.

Operațiunea fost desfășurată de membri ai unității RAID (Analiză, asistență, intervenție și descurajare) a poliției și Grupului de intervenție al Jandarmeriei naționale (GIGN) din Franța și a vizat un imobil din centrul orașului Lunel.

Lunel, situat în regiunea Herault la circa 25 de kilometri de Montpellier și având 26.000 de locuitori, a atras atenția autorităților franceze după ce presa franceză a relatat că în ultimele luni 10 localnici au încercat să călătorească în Siria pentru a lupta alături de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Începând din vara anului trecut, 20 de tineri musulmani din Lunel au plecat în Siria, iar șase dintre ei (cu vârste între 18 și 30 de ani) au murit din luna octombrie.

Arestarea celor cinci bărbați intervine la aproape trei săptămâni după ce Europa a fost lovită de o undă de șoc în urma unui atac asupra sediului publicației satirice Charlie Hebdo de la Paris, atac soldat cu 12 morți și 11 răniți.

După două zile, pe 9 ianuarie, forțele speciale franceze i-au ucis pe cei doi jihadiști (frații Said și Cherif Kouachi) acuzați de masacrul de la Charlie Hebdo, precum și pe Amedy Coulibaly, autorul unei luări de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris, unde au fost descoperite după asalt cadavrele a patru persoane.

Săptămâna trecută, premierul francez Manuel Valls a prezentat o serie de măsuri antiteroriste ca urmare a atentatelor din 7 — 9 ianuarie de la Paris, subliniind că serviciile de securitate franceze ar trebui să supravegheze în special 3.000 persoane, dintre care 1.300 pentru implicarea lor în filierele jihadiste din Siria și Irak. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Foarte interesante amănunte...

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei