Franța: Șase foști responsabili sub președinția lui Sarkozy, reținuți pentru 24 de ore

Franța: Șase foști responsabili sub președinția lui Sarkozy, reținuți pentru 24 de ore

Șase oficiali de rang înalt și consilieri ai președinției franceze în mandatul lui Nicolas Sarkozy (2007-2012) au fost reținuți miercuri pentru 24 de ore în cadrul unei anchete privind o serie de sondaje acordate fără licitație, informează AFP, citând o sursă apropiată dosarului.

Claude Guéant și Xavier Musca, care au deținut succesiv funcția de 'secretar general al (Palatului) Elysée' (cel mai apropiat colaborator al președintelui), și Emmanuelle Mignon, fostă directoare de cabinet a lui Sarkozy, au fost audiați și reținuți miercuri, celelalte trei persoane fiind foști consilieri ai președinției.

Ancheta, deschisă pentru 'favoritism' și 'deturnare de fonduri publice', investighează legalitatea contractelor încheiate fără licitație, în mandatul lui Sarkozy, între președinție și nouă institute de sondare a opiniei publice, mai ales cu o firmă deținută de un consilier apropiat al șefului statului.

Dosarul, supranumit 'al sondajelor de la Elysée", este unul dintre cele care ar putea compromite o nouă candidatură a lui Nicolas Sarkozy la președinția Franței în 2017. Fostul președinte a lansat recent o formulă înnoită a partidului său Uniunea pentru o Mișcare Populară (UMP), redenumit 'Republicanii', cu care speră să recucerească puterea.

Într-un alt dosar, Nicolas Sarkozy a fost inculpat în iulie 2104 pentru trafic de influență, fiind suspectat că ar fi propus favorizarea numirii unui magistrat în schimbul unor informații într-o anchetă care îl viza. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

4 Scandal sexual în handbalul românesc

5 De citit!