Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Georgia cere Ucrainei reținerea și extrădarea lui Saakașvili, numit recent consilier prezidențial la Kiev

Autoritățile de la Tbilisi s-au adresat Procuraturii Generale a Ucrainei, cerând reținerea și extrădarea fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, care este inculpat de justiția georgiană pentru abuz de putere, dar care a fost numit recent consilier al președintelui ucrainean Petro Poroșenko.

''Ne-am adresat Procuraturii Generale a Ucrainei cu cererea de reținere și extrădare a lui Mihail Saakașvili. Este a doua cerere pe care o trimitem, întrucât la prima nu am primit răspuns. După cum se poate observa, Procuratura Ucrainei nu dorește să colaboreze cu Procuratura Georgiei'', a declarat procurorul general adjunct georgian, Irakli Șotadze, potrivit RIA Novosti.

Mihail Saakașvili a fost numit săptămâna trecută consilier al președintelui ucrainean Petro Poroșenko, el având ca sarcină principală conducerea Consiliului consultativ internațional pentru reforme, organism care trebuie să elaboreze propuneri pentru punerea în aplicare a măsurilor necesare ca Ucraina să depășească dificultățile economice cu care se confruntă în prezent.

În Georgia, Saakașvili a fost inculpat în septembrie 2014 pentru abuz de putere și folosirea excesivă a forței în reprimarea manifestațiilor din anul 2007, fiind emis și un mandat internațional de arestare pe numele său.

Venit la putere în 2003, în urma "revoluției trandafirilor", Saakașvili, văzut ca un reformator prooccidental, s-a aflat în fruntea fostei republici sovietice timp de un deceniu, mandatul său încheindu-se în noiembrie 2013. El a părăsit la acea dată Georgia și s-a stabilit în SUA, țară de care a fost foarte apropiat în timpul mandatului său.

Saakașvili a refuzat în repetate rânduri să se deplaseze în Georgia pentru a fi audiat ca martor în mai multe dosare penale, declarând că nu are încredere în noile autorități georgiene și că acțiunile judiciare împotriva sa sunt motivate politic, opinie împărtășită și de SUA și UE. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Deși este demisă, Dăncilă vrea să dea chinezilor, pe ultima sută de metri, un contract major: construir…

2 Dacă-l vedeți pe ăsta în Guvernul PNL să știți că MAFIA a rămas la putere!

3 Se conturează Guvernul Ludovic Orban. Ce riscă Iohannis și PNL. Avertismentul lui Rareș Bogdan

4 Cât s-o fi dat? Frățiorul MAFIEI mineritului din Gorj, favoritul PNL pentru portofoliul Economiei! A fost lide…

5 Cum va arăta structura noului guvern PNL. Ministerele care dispar. Schița momentului

recomandări

Te ia DNA: Sorin Oprescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc