Grecia: Peste 15.000 de refugiați se află în prezent în insula Lesbos (ministru)

Ministrul elen privind politica migrației, Iannis Mouzalas, a afirmat luni că ''între 15.000 și 17.000 de refugiați'' se află în prezent în Lesbos, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime din populația totală a acestei insule grecești, relatează AFP.

''Situația este într-adevăr pe cale să explodeze în insula'' cu 85.000 de locuitori, devenită una dintre primele etape ale periplului european al zecilor de mii de refugiați și imigranți care fug de conflicte și sărăcie din Orientul Mijlociu și din Africa, a afirmat ministrul, exprimându-se la postul de radio To Vima.

Autoritățile grecești, care au luat duminică o serie de măsuri de urgență pentru a accelera transferul de imigranți către Atena și a facilita ajutorarea lor, contează pe o ameliorare a situației în această săptămână, a afirmat ministrul.

Tensiunea a crescut și mai mult duminică în insulă, când doi locuitori în vârstă de 17 ani au fost arestați pentru că au aruncat două cocteiluri molotov împotriva unor familii siriene care se instalaseră în parcuri, în timp ce forțele speciale au dispersat cu bastoane o mulțime de imigranți, care așteptau să fie înregistrați, pentru a pune capăt confruntărilor dintre sirieni, tratați cu prioritate, și afgani.

Pentru a ameliora situația în Mytilene, centrul administrativ al insulei, unde vin imigranții pentru a se îmbarca către Atena, la bordul atât al unor feriboturi cât și al unor nave special închiriate, autoritățile au început să amenajeze un al doilea port de tranzit, la Sigri, în nord-vestul insulei, a anunțat Mouzalas.

Circa 15.000 de refugiați și imigranți au fost deja aduși la Atena din Lesbos și din alte insule ale regiunii de la începutul săptămânii trecute, dintre care 2.500 au debarcat luni dimineața.

Grecia a înregistrat, din ianuarie 2015, 230.000 de intrări în țară pe mare. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

2 Ți se face silă / O procuroare PSD din Oravița a dat în judecată statul pentru diurna primită în weekend și în c…

3 Mafia PSD / RISE Project anunță că lui Codrin Ștefănescu i-a intrat în conturi și ultima tranșă din tunul de 2 m…

4 Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă și a lui Victor Ponta, surprinsă când vindea petarde la tarabă / Ăștia au îm…

5 Orban se răzbună pe președinte? Declarații despre pensii și alocații care îngroapă electoral PNL! Cîțu, fraier…

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

În California, câinii fac surfing