Grecia: Peste 15.000 de refugiați se află în prezent în insula Lesbos (ministru)

Ministrul elen privind politica migrației, Iannis Mouzalas, a afirmat luni că ''între 15.000 și 17.000 de refugiați'' se află în prezent în Lesbos, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime din populația totală a acestei insule grecești, relatează AFP.

''Situația este într-adevăr pe cale să explodeze în insula'' cu 85.000 de locuitori, devenită una dintre primele etape ale periplului european al zecilor de mii de refugiați și imigranți care fug de conflicte și sărăcie din Orientul Mijlociu și din Africa, a afirmat ministrul, exprimându-se la postul de radio To Vima.

Autoritățile grecești, care au luat duminică o serie de măsuri de urgență pentru a accelera transferul de imigranți către Atena și a facilita ajutorarea lor, contează pe o ameliorare a situației în această săptămână, a afirmat ministrul.

Tensiunea a crescut și mai mult duminică în insulă, când doi locuitori în vârstă de 17 ani au fost arestați pentru că au aruncat două cocteiluri molotov împotriva unor familii siriene care se instalaseră în parcuri, în timp ce forțele speciale au dispersat cu bastoane o mulțime de imigranți, care așteptau să fie înregistrați, pentru a pune capăt confruntărilor dintre sirieni, tratați cu prioritate, și afgani.

Pentru a ameliora situația în Mytilene, centrul administrativ al insulei, unde vin imigranții pentru a se îmbarca către Atena, la bordul atât al unor feriboturi cât și al unor nave special închiriate, autoritățile au început să amenajeze un al doilea port de tranzit, la Sigri, în nord-vestul insulei, a anunțat Mouzalas.

Circa 15.000 de refugiați și imigranți au fost deja aduși la Atena din Lesbos și din alte insule ale regiunii de la începutul săptămânii trecute, dintre care 2.500 au debarcat luni dimineața.

Grecia a înregistrat, din ianuarie 2015, 230.000 de intrări în țară pe mare. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Adio, Grecia! Nu mai mergem în viața noastră!” Revoltă pe forumuri, după ce Grecia a decis să suspende tempor…

2 VIDEO Prins asupra faptului, amantul unei craiovence a fugit 3 kilometri în pielea goală, în timp ce soţul înş…

3 VIDEO Judecați voi! / Tânăr, în Centrul Vechi, despre coronavirus: „De ce să ne fie frică? Nu există, doamnă, aș…

4 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

5 Manipulare ordinară a nevestei lui Cataramă / Dr. Adina Alberts, despre legea carantinei: „Nicolae Ceauşescu ar …