Grecia, ultima zi de calm înaintea posibilului seism de la alegeri

Grecia, ultima zi de calm înaintea posibilului seism de la alegeri

Risc Seismic

Cele două principale formațiuni politice rivale ce se vor confrunta duminică în Grecia la alegerile legislative anticipate, Noua Democrație și Syriza, și-au prezentat ultimele argumente pentru a convinge electoratul, iar sâmbătă presa și alegătorii profită de o zi de repaus mediatic înaintea unui scrutin ce preocupă Europa, dar și lumea întreagă, comentează AFP.

'Puneți-vă centurile de siguranță', titra sâmbătă săptămânalul liberal Proto Thema, referindu-se la posibilul succes al stângii radicale Syriza, care ar aduce la putere pentru prima dată într-o țară a Uniunii Europene un guvern cu o viziune pronunțată împotriva austerității.

Ultimele sondaje publicate vineri dădeau partidului Syriza un avans cuprins între 2,9% și 6,7% față de formațiunea Noua Democrație a premierului conservator Antonis Samaras. Totuși, între 10% și 15% dintre alegători sunt încă indeciși.

La ultimul său miting electoral, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a spus că lupta pe care o duce este 'pentru toate popoarele Europei' și are ca obiectiv 'să pună capăt austerității', astfel încât să se poată evita ceea ce el a numit 'sfârșitul democrației'.

La rândul său, premierul Samaras a spus, și el la ultima reuniune electorală, că speră totuși că 'accidentul Tsipras nu se va petrece' și a acuzat Syriza că este un partid 'care nu știe ce este Europa, nu înțelege Europa' și care 'va mobiliza Europa' împotriva Greciei.

În acest timp, partenerii europeni ai Greciei privesc cu preocupare ce se întâmplă în această țară care din anul 2010 trăiește cu ajutorul perfuziilor creditorilor internaționali, ce s-au angajat să-i împrumute circa 240 de miliarde de euro în schimbul unei politici severe de austeritate.

De altfel, Eurogrupul se va reuni chiar luni pentru a evalua variantele de dialog cu noul guvern de la Atena. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a asigurat vineri că Grecia 'va continua să facă parte din istoria europeană', iar prim-ministrul italian Matteo Renzi a menționat că 'indiferent cine va câștiga alegerile în Grecia, vom lucra cu noul premier în liniște și respectând parcursul deja convenit'.

AGERPRES

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria