Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Guvernul bulgar a prezentat un proiect de reformă a justiției

Noul guvern de la Sofia a prezentat miercuri un proiect de reformă a justiției, cerut de mult timp de Uniunea Europeană, care reproșează sistemului judiciar bulgar că este lent, ineficient și adesea corupt, consemnează AFP.

Proiectul prevede în special atribuirea aleatorie a dosarelor, astfel încât să se reducă riscul clientelismului judiciar. De asemenea, procurorul general și președinții celor mai înalte două instanțe, respectiv Curtea Supremă și Curtea Administrativă Supremă, vor putea fi revocați în caz de nereguli grave.

În plus, în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene, toți magistrații din Bulgaria vor putea participa la alegerea a 11 din cei 25 de membri ai Consiliului Judiciar Suprem (CJS), organismul însărcinat cu nominalizările. La ora actuală, numai colegiul magistraților are drept de vot. De asemenea, CJS va fi împărțit în două colegii, unul pentru Parchet și celălalt pentru judecători, pentru a crește gradul de independență al magistraților.

Comisia Europeană critică în mod constant deficiențele sistemului judiciar din Bulgaria, țară care s-a regăsit în ultimul Indice de percepție asupra corupției, întocmit de Transparency International, în rândul celor mai corupte din UE, alături de România, Italia și Grecia.

Într-un raport anual de referință, Centrul de studii asupra democrației, un organism independent din Bulgaria, a avertizat săptămâna trecută că în această țară nivelul de corupție este în prezent cel mai ridicat în ultimii 15 ani, corupția afectând inclusiv 'instituțiile însărcinate cu aplicarea legii'.

Pentru a intra în vigoare, proiectul prezentat miercuri trebuie aprobat de parlamentul de la Sofia, unde coaliția de centru-dreapta a premierului Boiko Borisov este sprijinită de o majoritate fragilă.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevăratul sondaj pentru Dăncilă și PSD! Gâdea și Antena 3, preș la picioarele lui Iohannis după întâlnirea cu…

2 SCANDAL în PSD! Dăncilă a negociat cu frații Ciocan preluarea organizației de la Olt! Stănescu a aflat și a lu…

3 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

4 „Scheleții” USL! Anchetă DNA, cu sprijinul OLAF, privind comisioane de milioane de euro care au mers și la cam…

5 Marte, pământ românesc! Norica Nicolai susține că ALDE a obținut 15% la alegeri, dar a fost furată: Oamenii îm…

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări