Informaţie de ultimă oră: Al-Qaida pregăteşte ATACURI împotriva unor avioane de pasageri

Informaţie de ultimă oră: Al-Qaida pregăteşte ATACURI împotriva unor avioane de pasageri

O celulă a reţelei teroriste Al-Qaida activă în Siria, formată din militanţi islamişti provenind din Afganistan, Yemen şi din ţări europene, intenţionează să comită atentate împotriva Statelor Unite, fiind vizate în principal avioanele de pasageri, avertizează serviciile secrete americane.

O celulă Al-Qaida din Siria pregăteşte atacuri împotriva avioanelor de pasageri americane

Potrivit unor experţi americani citaţi de site-ul israelian Ynetnews, liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a trimis în Siria militanţi din zonele tribale pakistaneze pentru a forma o celulă teroristă - Khorasan - specializată în recrutarea de islamişti europeni şi americani care au paşapoarte necesare pentru a urca la bordul avioanelor spre Statele Unite. Celula teroristă Khorasan este formată în cadrul Frontului Al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida.

"Acest grup, Khorasan, reprezintă o potenţială ameninţare pentru teritoriul Statelor Unite", a confirmat James Clapper, directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii din SUA.

Potrivit analistului CNN Paul Cruickshank, unul dintre militanţii trimişi de la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan în Siria este Abdelrahman al Jahani, de origine saudită. El face parte din structura de conducere a reţelei Al-Qaida şi are sarcina de a pregăti atentate împotriva Statelor Unite.

În ultimii cinci, organizaţia Al-Qaida în Peninsula Arabia a încercat de cinci ori, fără succes, să doboare avioane de pasageri care zburau spre Statele Unite.

Oficiali americani atrag atenţia că există o concurenţă puternică între militanţii Al-Qaida din Siria şi grupul terorist sunnit Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant / Stat Islamic în Irak şi Siria (SI/SIIL/SIIS).

"Este un scenariu extrem de îngrijorător dacă cele două organizaţii teroriste încep să concureze pentru a lansa atacuri antioccidentale. Pentru Al-Qaida, ar fi o modalitate de a ajunge din nou în atenţia publică, în contextul în care în prezent este depăşită de grupul Stat Islamic în apariţiile media", explică Matthew Olsen, directorul Centrului Naţional american pentru Combaterea Terorismului.

Grupul terorist Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria, Stat Islamic în Irak şi Levant - SI/SIIS/SIIL) ocupă vaste regiuni din estul Siriei şi din nord-vestul Irakului, unde a instituit un "califat islamic". Gruparea teroristă sunnită a decapitat doi cetăţeni americani şi un britanic.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…