Iran: Ayatollahul Khamenei pretinde scuze din partea Arabiei Saudite după tragedia de la Mecca

Liderul religios suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a cerut duminică Arabiei Saudite să prezinte scuze după tragedia de joi din timpul pelerinajului la Mecca, în care au murit cel puțin 769 de oameni, printre care 144 de iranieni, conform celui mai recent bilanț făcut public de Teheran, transmit AFP și Reuters.

'Conducătorii saudiți, în loc să dea replici, ar trebui să prezinte scuze comunității islamice și familiilor îndoliate, să-și accepte responsabilitatea în acest groaznic accident și să-și îndeplinească obligațiile', a afirmat ayatollahul Ali Khamenei, conform declarațiilor preluate de agenția oficială IRNA.

'Lumea islamică are numeroase întrebări, moartea a peste o mie de persoane nu este un caz minor', a adăugat Khamenei.

La rândul său, președintele iranian Hassan Rohani a criticat Arabia Saudită pentru lipsa de cooperare și a cerut ONU 'să-i reamintescă guvernului saudit datoriile' ce-i revin. 'Din nefericire, Riadul nu furnizează cooperarea necesară pentru anchetarea situației dispăruților, transferarea trupurilor victimelor și ajutarea răniților', a declarat Rohani, cu ocazia întrevederii cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, la New York, potrivit televiziunii iraniene.

Conform responsabililor iranieni ai pelerinajului, 144 de iranieni au murit în tragedia de la Mina, în apropiere de Mecca, 85 sunt spitalizați, iar 344 dispăruți. Teheranul susține că bilanțul total al busculadei, cifrat până acum de Riad la 769 de morți, ar putea atinge 2.000 de victime.

O delegație iraniană condusă de ministrul culturii, Ali Janati, nu obținuse încă duminică viza saudită pentru a lua parte la căutarea celor dispăruți. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Incredibil, în spitalul unde-a fost directoare șpăgăreasa PSD medicii trag la sorți cine să trateze pacienți c…

2 VIDEO Priviți cum este onorat şeful diviziei antiterorism din Garda Civilă din Spania, mort la 48 de ani de co…

3 Adolescentă de 16 ani, cea mai tânără victimă ucisă de coronavirus în Franţa: Avea o tuse mică, iar primele do…

4 Medic român din Elveția: Este greu să te protejezi, indiferent de țara în care ești. În Geneva nu se mai găseș…

5 Fiică de medici români infectați cu COVID-19: „Şi-au făcut rost de medicamente, din mână în mână, şi le admini…

recomandări

Te ia DNA: Bucur Ionel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan