Islandezii, împotriva retragerii candidaturii pentru aderarea la UE (sondaj)

Islandezii, împotriva retragerii candidaturii pentru aderarea la UE (sondaj)

Aproximativ 63% din populația islandeză se opune retragerii candidaturii țării lor pentru aderarea la UE, potrivit unui sondaj de opinie publicat vineri în cotidianul Frettabladid, informează AFP.

Guvernul islandez a anunțat la 12 martie retragerea candidaturii, estimând că 'interesele Islandei sunt servite mai bine în afara UE'. Însă acest anunț este considerat ilegal de opoziție, pentru că nici parlamentul, nici populația nu au fost consultate.

Potrivit sondajului, 44% dintre persoanele intervievate se 'opun complet' demersului guvernului lor și 19% 'mai degrabă se opun'. În același timp, 15% s-au declarat 'total favorabili' acestui demers, iar 9% 'mai degrabă favorabili'. De asemenea, 13% s-au abținut să dea un răspuns.

Duminică, 7.000 de islandezi au participat la o manifestație de protest la Reykjavik, o mobilizare extrem de ridicată pentru țară.

Aleasă în 2013 pe baza unui program eurosceptic, coaliția de centru-dreapta nu a reușit niciodată să adune o majoritate de deputați pentru a opri procesul de aderare, dat fiind că unii dintre membrii săi doreau organizarea unui referendum pe această temă.

Pentru cei mai mulți dintre islandezi, ideea de a supune pescuitul unor cote impuse de Bruxelles este impopulară. Acest capitol al pescuitului nu a fost niciodată abordat în afara negocierilor dintre Reykjavik și Bruxelles, din iunie 2011 până în ianuarie 2013.

Sondajul a fost realizat în perioada 18-19 martie, pe un eșantion de 801 persoane. Islanda are o populație de aproape 330.000 de locuitori.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut