Istanbul: Proiectul imobiliar care a declanșat protestele din 2013 a fost autorizat din nou

Istanbul: Proiectul imobiliar care a declanșat protestele din 2013 a fost autorizat din nou

Justiția turcă a autorizat primăria din Istanbul să continue proiectul urbanistic foarte controversat care a declanșat în 2013 proteste antiguvernamentale violente, transmite AFP, citând un comunicat al asociației care se opune acestor lucrări.

La sesizarea primăriei din Istanbul, Consilul de Stat a anulat decizia prin care un tribunal administrativ a oprit lucrările de urbanizare din jurul parcului emblematic Gezi, a precizat asociația Solidaritate Taksim, denumită după piața în care este amplasat parcul. 'Piața Taksim și parcul Gezi se află de acum sub protecția Istanbulului, a Turciei și a lumii întregi', a subliniat asociația.

Anunțul a declanșat proteste și pe rețelele de socializare, oponenții proiectului declarând că nu vor lăsa 'niciodată să fie distrus Gezi'.

În 2013, o mobilizare masivă pentru a împiedica distrugerea parcului Gezi în favoarea unui proiect imobiliar s-a transformat într-un protest față de 'deriva autoritară și islamistă' a guvernului islamo-conservator. Reprimarea violentă a manifestațiilor de către poliție a provocat 8 morți și mii de răniți.

Proiectul imobiliar contestat este compus dintr-un complex rezidențial și comercial ce reconstituie o fostă cazarmă otomană, conform dorinței președintelui Recep Tayyip Erdogan, prim-ministru în 2013 și ținta principală a protestelor.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, la putere din 2002, se află în prezent în negocieri pentru formarea unui guvern de coaliție, după ce, în urma alegerilor din 7 iunie, a pierdut majoritatea parlamentară. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

2 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

3 BREAKING Comisia Europeană refuză toate propunerile din Inițiativa cetățenească (Minority SafePack) privind mi…

4 DOCUMENT ANRE încearcă să dreagă busuiocul după ce Guvernul a anunțat că intervine în scandalul liberalizării …

5 Medic român în Suedia / Am ajuns să invidiez România