Istanbul: Proiectul imobiliar care a declanșat protestele din 2013 a fost autorizat din nou

Istanbul: Proiectul imobiliar care a declanșat protestele din 2013 a fost autorizat din nou

Justiția turcă a autorizat primăria din Istanbul să continue proiectul urbanistic foarte controversat care a declanșat în 2013 proteste antiguvernamentale violente, transmite AFP, citând un comunicat al asociației care se opune acestor lucrări.

La sesizarea primăriei din Istanbul, Consilul de Stat a anulat decizia prin care un tribunal administrativ a oprit lucrările de urbanizare din jurul parcului emblematic Gezi, a precizat asociația Solidaritate Taksim, denumită după piața în care este amplasat parcul. 'Piața Taksim și parcul Gezi se află de acum sub protecția Istanbulului, a Turciei și a lumii întregi', a subliniat asociația.

Anunțul a declanșat proteste și pe rețelele de socializare, oponenții proiectului declarând că nu vor lăsa 'niciodată să fie distrus Gezi'.

În 2013, o mobilizare masivă pentru a împiedica distrugerea parcului Gezi în favoarea unui proiect imobiliar s-a transformat într-un protest față de 'deriva autoritară și islamistă' a guvernului islamo-conservator. Reprimarea violentă a manifestațiilor de către poliție a provocat 8 morți și mii de răniți.

Proiectul imobiliar contestat este compus dintr-un complex rezidențial și comercial ce reconstituie o fostă cazarmă otomană, conform dorinței președintelui Recep Tayyip Erdogan, prim-ministru în 2013 și ținta principală a protestelor.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, la putere din 2002, se află în prezent în negocieri pentru formarea unui guvern de coaliție, după ce, în urma alegerilor din 7 iunie, a pierdut majoritatea parlamentară. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”