Istoricul Marius Diaconescu: Kievul nu a ţinut cont de sentimentele românilor din Bucovina, pe care îi consideră cetăţeni de mâna a doua

Istoricul Marius Diaconescu: Kievul nu a ţinut cont de sentimentele românilor din Bucovina, pe care îi consideră cetăţeni de mâna a doua

Istoricul Marius Diaconescu crede că atitutinea etnicilor români din Bucovina este o reacţie la politica Kievului.
”Din păcate, Kievul nu a ţinut cont de sentimentele etnicilor din Bucovina. Aceştia sunt văzuţi, de obicei, ca cetăţeni de mâna a doua. Oamenii se întreabă de ce trebuie să moară pentru un război care nu este al lor”, afirmă istoricul.

Jurnalistul George Bodnăraş, de la Cernăuţi afirmă că autorităţile ucrainene nu au dus o campanie de informare în Bucovina, pentru a arăta oamenilor că mobilizarea nu înseamnă trimiterea la luptă.

Marius Diaconescu: ”Trebuie să ţinem cont de situaţia românilor din Ucraina. Am vuzut cum trăiesc, cum sunt asimilaţi. Au drepturi numai pe hârtie. Cel puţin doi etnici români şi-au pierdut viaţa în estul Ucrainei, în conflictul separatist. Este o realitate care nu poate fi negată. Oamenii nu vor să meargă la un război care nu este al lor”.

George Bodnăraş arată că, întradevăr, populaţia românească este supusă asimilării, dar vina ar aparţine şi comunităţii române, care este dezbinată. Potrivit acestuia, statul român ar putea face mai mult pentru românii de la Cernăuţi. ”Este loc pentru mai mult”, afirmă jurnalistul.

Statul român trebuie să facă mai mult pentru românii din afara graniţelor

Marius Diaconescu susţine şi el o poziţie activă a statului român: ”Nu trebuie să-i uităm pe românii din jurul României. Ar trebui simplificată procedura de acordare a cetăţeniei române pentru românii din afara graniţelor. În prezent, între România şi Ucraina nu mai există niciun acord pe educaţie. Politicienii români trebuie să-şi folosească poziţia europeană. Uşa Ucrainei către Uniunea Europeană trece şi pe la Bucureşti. Trebuie condiţionată aderarea de respectarea drepturilor. Cazul Serbia trebuie să fie o lecţie pentru noi. La fel au promis şi autorităţile sârbe că vor respecta drepturile etnicior români, dar n-au făcut nimic”.

În legătură cu teama propagată la Kiev că România ar vrea să revendice nordul Bucovinei, Marius Diaconescu susţine că este o falsă problemă. ”Ucraina poate să stea liniştită, România nu revendică niciun teritoriu. România vrea doar să se respecte drepturilor etnicilor săi”, afirmă istoricul.

Jurnalistul George Bodnăraş susţine că starea de spirit a românilor este de încredere în noile autorităţi de la Kiev: ”Românii bucovineni au votat la alegeri cu Petro Poroşenko”.

Marius Diaconescu afirmă că substratul conflictului secesionist este de natură economică: ”Acest război a luat o turnură extrem de crudă odată cu doborârea avionului malaezian. Este de fapt un război al resurselor economice. Bazinul Dombasului are cele mai multe resurse din toată Ucraina. Marii oligarhi ai Ucrainei aici şi-au făcut averile. Românii din Ucraina ştia asta şi de aceea nu vor să moară în acest conflict”.

Jurnalistul George Bodnăraş nu este optimist în privinţa evoluţiei favorabile a conflictului secesionist. ”Ne-am trezit cu o nouă Bosnie. Cred că acest conflict va dura mulţi ani şi poate duce la dezmembrarea ţării”, afirmă ziaristul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”