Juncker: 'Nu știu dacă se va ajunge luni la un acord între Grecia și creditorii săi'

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat prudent luni, spunând că nu este sigur că va exista un acord în cursul zilei între Grecia și creditorii săi, UE și FMI, după summitul extraordinar al zonei euro, informează AFP. "Au fost înregistrate progrese în ultimele zile, dar nu am ajuns încă la final. Nu știu dacă va exista un acord astăzi", a declarat Juncker, primindu-l la Bruxelles pe premierul grec Alexis Tsipras.

Șeful Guvernului de la Atena a spus la rândul său că "a venit timpul să ajungem la o soluție substanțială și viabilă", care "să permită Greciei să revină la creștere economică în cadrul zonei euro și să asigure în același timp justiție socială".

El a reiterat totuși datele cheie ale unui eventual acord: fără excedent bugetar 'excesiv', fără tăieri de pensii, fără creșterea prețului la electricitate, restabilirea 'normalității' în privința dreptului la muncă.

După cinci luni de negocieri aflate în prezent în impas, principalii actori implicați în discuțiile privind criza din Grecia se întâlnesc luni în cadrul a două reuniuni la Bruxelles: una a miniștrilor de finanțe din zona euro, care va fi urmată, în cursul serii, de un summit al zonei euro.

Între timp, Tsipras va avea o serie de reuniuni cu reprezentanți ai creditorilor — BCE, FMI și Comisia Europeană.

De acordul privind reformele și măsurile bugetare pe care Grecia va trebui să le ia depinde deblocarea unei tranșe de împrumut de 7,2 miliarde de euro, suspendată de câteva luni și extrem de necesară pentru Atena.

În caz contrar, Grecia riscă să nu-și poată onora o rambursare de circa 1,5 miliarde de euro către FMI până la 30 iunie, ceea ce ar plasa-o în incapacitate de plată și ar deschide o perioadă de incertitudine puternică pentru întreaga zonă euro. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 BREAKING Acord istoric în UE! Pachet de ajutor de 500 de miliarde de euro!

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?