Letonia estimează daunele cauzate de ocupaţia sovietică la 300 miliarde de euro

Letonia estimează daunele cauzate de ocupaţia sovietică la 300 miliarde de euro

Autorităţile de la Riga au declarat vineri că ocupaţia societică a cauzat Letoniei daune în valoare de 300 miliarde de euro, relatează portalul Baltic Newws Network (BNN).

Printre daunele estimate de autorităţi se numără şi cele provocate de "recrutarea ilegală în armata sovietică, fapt ce a dus la rănirea şi moartea cetăţenilor letoni", a declarat Ruta Pazder, membru al Comisiei speciale pentru calcularea daunelor provocate de ocupaţia sovietică.

"Dacă un criminal nu-şi recunoaşte crimele, asta nu înseamnă că societatea va uita de ele. Este foarte important să informăm comunitatea internaţională şi cetăţenii noştri despre pagubele aduse Letoniei de ocupaţia societică", a subliniat Edvins Schnoor, un alt membru al comisiei speciale şi doctor în ştiinte istorice.

Potrivit Pazder, Guvernul leton a alocat 35.00 de euro pentru activitatea comisiei în 2014, iar în anul viitor va oferi 50.000 de euro.

Letonia, care numără două milioane de locuitori, a petrecut cinci decenii sub ocupaţie sovietică, până în 1991, înainte de a se alătura NATO şi Uniunii Europene în 2004. Rusofonii reprezintă un sfert din populaţie.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 De citit! Foarte interesante amănunte de la vârful Rusiei!

4 VIDEO Un analist militar rus s-a scăpat la TV: Ucraina va câștiga răboiul. Intenționează să lupte până la ultimul om / Oricât de mult am urî să recunoa…

5 Războiul care nu se vede....