Letonia estimează daunele cauzate de ocupaţia sovietică la 300 miliarde de euro

Letonia estimează daunele cauzate de ocupaţia sovietică la 300 miliarde de euro

Autorităţile de la Riga au declarat vineri că ocupaţia societică a cauzat Letoniei daune în valoare de 300 miliarde de euro, relatează portalul Baltic Newws Network (BNN).

Printre daunele estimate de autorităţi se numără şi cele provocate de "recrutarea ilegală în armata sovietică, fapt ce a dus la rănirea şi moartea cetăţenilor letoni", a declarat Ruta Pazder, membru al Comisiei speciale pentru calcularea daunelor provocate de ocupaţia sovietică.

"Dacă un criminal nu-şi recunoaşte crimele, asta nu înseamnă că societatea va uita de ele. Este foarte important să informăm comunitatea internaţională şi cetăţenii noştri despre pagubele aduse Letoniei de ocupaţia societică", a subliniat Edvins Schnoor, un alt membru al comisiei speciale şi doctor în ştiinte istorice.

Potrivit Pazder, Guvernul leton a alocat 35.00 de euro pentru activitatea comisiei în 2014, iar în anul viitor va oferi 50.000 de euro.

Letonia, care numără două milioane de locuitori, a petrecut cinci decenii sub ocupaţie sovietică, până în 1991, înainte de a se alătura NATO şi Uniunii Europene în 2004. Rusofonii reprezintă un sfert din populaţie.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu ți-am zis că dacă mă lași pe mine să bag mâna la fermoar, se termină totul în mai puțin de două minute, dar așa a durat mai mult”

2 Ce se întâmplă? / Boala lui Kate Middleton, mult mai gravă decât s-a anunțat oficial?

3 VIDEO Ultimul mesaj al lui Viorel Cataramă?

4 O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

5 Ciudatul articol apărut în Austria despre o platformă petrolieră a Petrom din Marea Neagră