Locuitorii din Doneţk şi Lugansk, îndemnaţi să părăsească oraşele din cauza unui posibil asalt. Armata se pregăteşte să încercuiască "definitiv" Lugansk

Locuitorii din Doneţk şi Lugansk, îndemnaţi să părăsească oraşele din cauza unui posibil asalt. Armata se pregăteşte să încercuiască "definitiv" Lugansk

Consiliul ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) le-a recomandat locuitorilor din Doneţk şi Lugansk să părăsească oraşele prin coridoarele organizate de militari ucraineni, din cauza pregătirii unui asalt împotriva separatiştilor, relatează agenţia oficială Ukrinform.

Locuitorii din Doneţk şi Lugansk, îndemnaţi să părăsească oraşele din cauza unui posibil asalt. Armata se pregăteşte să încercuiască "definitiv" Lugansk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 11:20 - Armata ucraineană anunţă că se pregăteşte să încercuiască "definitiv" Lugansk

Armata ucraineană se pregăteşte să încercuiască "definitiv" Lugansk, unul dintre bastioanele separatiştilor din apropierea frontierei cu Rusia, a anunţat marţi serviciul de presă al operaţiunii desfăşurate în estul Ucrainei, într-un comunicat citat de AFP.

"Militarii intenţionează să întrerupă rutele combatanţilor spre Rusia şi să încercuiască definitiv Lugansk", potrivit comunicatului.

Ucraina este pe cale să pregătească o misiune umanitară internaţională sub egida Crucii Roşii la Lugansk, capitala regională care avea 500.000 de locuitori înaintea ostilităţilor, unde autorităţile denunţă o situaţie "critică" de zece zile, în condiţiile în care oraşul nu mai are electricitate şi apă curentă, iar benzina şi rezervele de hrană se epuizează rapid.

Armata ucraineană a evocat de asemenea marţi un raid efectuat luni de paraşutişti asupra teritoriilor controlate de rebeli, în cursul căruia soldaţii au distrus trei baraje şi le-au "provocat pierderi importante" rebelilor.

La Doneţk s-au auzit explozii în noaptea de luni spre marţi, dar acestea au fost mai slabe decât în nopţile precedente, potrivit unei jurnaliste AFP.

Locuitorii din Doneţk şi Lugansk, îndemnaţi să părăsească oraşele din cauza unui posibil asalt

"Ne adresăm tuturor locuitorilor paşnici cu îndemnul de a părăsi temporar aceste oraşe, deoarece acolo se va desfăşura o operaţiune antiteroristă", a declarat purtătorul de cuvânt al SNBO, Andrei Lîsenko.

Potrivit lui Lîsenko, militarii ucraineni sunt dispuşi să-i ajute pe locuitorii care vor să părăsească regiunea.

"Suntem dispuşi să oferim mijloacele de transport necesare pentru evacuarea persoanelor din aceste localităţi", a adăugat el, subliniind totuşi că armata ucraineană nu va lansa tiruri asupra locuinţelor.

"Nu procedăm ca militarii ruşi în Caucaz, care distrugeau oraşul din temelii, pentru a arbora un mic drapel", a subliniat purtătorul de cuvânt.

La rândul său, "premierul Republicii Populare Doneţk", Aleksandr Zaharcenko a anunţat că insurgenţii planifică o "ofensivă la scară largă" în regiune, relatează agenţia rusă RIA Novosti, în ediţia electronică.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...