Lukașenko: Rusia s-a comportat inadecvat restricționând importul de produse alimentare belaruse

Lukașenko: Rusia s-a comportat inadecvat restricționând importul de produse alimentare belaruse

Prin refuzul de a mai accepta produse alimentare din partea mai multor companii din Belarus, Rusia s-a comportat inadecvat, a declarat miercuri președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, citat de agenția de presă TASS.

El a făcut această declarație în cadrul unei reuniuni a guvernului de la Minsk în care s-au discutat măsurile ce ar trebui adoptate pentru ridicarea interdicției la importurile de produse belaruse de către Rusia și cu privire la tranzitul produselor occidentale de pe lista cu sancțiuni ruse.

Minskul nu își poate permite să interzică tranzitul de produse alimentare din Occident spre Rusia, a afirmat Lukașenko.

Evocând criteriile de siguranță alimentară invocate de partea rusă ca motiv al interdicției, președintele belarus a afirmat că în această privință Rusia a rămas cu jumătate de secol în urma Belarusului.

"Dacă ar fi să întrebăm care produse sunt mai sigure, belaruse sau ruse, aceasta ar trezi râsul nu doar în Belarus, ci chiar oricărui rus. Să nu fie cu supărare, dar Federația Rusă a rămas cu jumătate de secol în urmă în planul securității alimentare", a declarat Lukașenko.

"Comportamentul autorităților ruse nu numai că a surprins, ci a și dezamăgit. Dacă nu va fi normalizat comerțul bilateral, prin respectarea acordurilor vamale, vom fi nevoiți să reacționăm", afirmase el anterior, într-o întâlnire cu guvernatorul Sankt-Petersburgului, Gheorghi Poltavcenko.

Începând cu 30 noiembrie, Rosselhoznadzor, serviciul federal de supraveghere veterinară și fitosanitară din Rusia, a interzis tranzitul produselor din Belarus prin Rusia în țări terțe, fără inspecție la punctele de control ruse.

Potrivit autorităților ruse, sub pretextul că se deplasează spre Kazahstan, prin Belarus și Rusia, camioane care transportau carne congelată provenind din UE și-ar fi descărcat marfa pe teritoriul Rusiei. Rosselhoznadzor susține că ar mai fi depistat un astfel de canal de livrări ilegale de produse din UE în octombrie 2014.

De la sfârșitul lunii noiembrie, Moscova a restricționat importul de produse din carne de porc din Belarus după izbucnirea pestei porcine africane în această țară și din cauza obiecției că Minskul permite reexportarea produselor europene în Federația Rusă.

Din 24 noiembrie, Rosselhoznadzor a emis restricții pentru 11 întreprinderi belaruse producătoare de carne și produse din carne, ca urmare a detectării de bacterii periculoase în produsele lor (antibiotice, E.coli, alte microorganisme anaerobe), iar din 26 noiembrie embargoul rus a fost extins la alte opt întreprinderi belaruse.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...