Macedonia: Demisia a doi miniștri și a șefului serviciului de informații, după violențele de la Kumanovo

Macedonia: Demisia a doi miniștri și a șefului serviciului de informații, după violențele de la Kumanovo

Miniștrii macedoneni de interne și al transporturilor, precum și șeful serviciului de informații (DBK) au demisionat marți după violențele care au opus la sfârșitul săptămânii forțele de ordine unui comando de origine albaneză și care s-au soldat cu 22 de morți la Kumanovo.

"Ministrul de interne, Gordana Jankuloska, cel al transporturilor și comunicațiilor, Mile Janakieski, precum și șeful serviciului de informații, Saso Mijalkov, și-au prezentat demisia care a fost acceptată", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al premierului macedonean Nikola Gruevski.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat cum și-au justificat cei doi miniștri demisia.

Agenția oficială de presă MIA a publicat scrisoarea de demisie a șefului serviciului de informații care a menționat că a luat această decizie "în interesul Macedoniei pentru a ajuta la rezolvarea crizei politice, (...) provocată de opoziție".

În această fostă republică iugoslavă cu 2,1 milioane de locuitori în majoritate slavi, iar un sfert albanezi, o gravă criză politică opune de mai multe luni principalele formațiuni politice slave. Opoziția de stânga acuză puterea conservatoare de corupție și punerea sub ascultare a 20.000 de persoane, printre care oameni politici, jurnaliști și lideri ai cultelor religioase.

O mare manifestație a opoziției este programată pentru data de 17 mai.

În violențele produse sâmbătă și duminică la Kumanovo (nord), opt polițiști macedoneni și 14 membri ai unui grup înarmat au fost uciși în schimburile de focuri de armă automată. Alți 37 de polițiști macedoneni au fost răniți.

Parchetul macedonean a anunțat luni că există 18 kosovari printre cele 30 de persoane de origine albaneză inculpate pentru 'terorism' și care au fost arestate după confruntările de la Kumanovo. Dintre cei 30 de inculpați, '18 sunt kosovari, 11 sunt cetățeni macedoneni, dintre care doi trăiesc în Kosovo și unul provine din Albania, dar locuiește în Germania. Majoritatea au intrat ilegal în Macedonia', a anunțat Parchetul de la Skopje, într-un comunicat de presă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro